Gezondheidscentrum Integra op de Harlinger Kimswerderweg heeft een nieuwe therapie aan haar behandelprogramma toegevoegd. Pijn bestrijden met virtual reality via een bril! Specialist Sven Bosma vertelt: “ Chronische pijnklachten komen veel voor: Eén op de vijf Nederlanders heeft chronische pijnklachten, vaak is dit in de rug of in de nek, maar pijn kan in het hele lichaam voorkomen.
We spreken van chronische pijn als deze na ten minste 10 weken nog aanhoudt en er geen aantoonbare oorzaak voor de pijnklachten meer in het lichaam te vinden is. Met chronische pijnklachten kom je vaak in aanraking met (zware) pijnstillers en soms ook operaties”. De fysiotherapeut speelt bij de revalidatie vaak een belangrijke rol. Sinds kort is daar een behandelmethode bij gekomen. Het Friese bedrijf Reducept ontwikkelde een methode om met behulp van VR pijn te bestrijden.. Bij Integra gaat men behandelingen starten waarbij er naast fysiotherapie ook gebruik wordt gemaakt van virtual reality. Het doel is om mensen met chronische pijn minder pijn te laten ervaren en om ze meer ‘het stuur’ terug te geven in hun leven en zo een kwaliteit verbetering te realiseren.
Sven Bosma fysiotherapeut bij Integra, raakte geïnteresseerd in deze nieuwe behandelmethode, toen op een nascholingscursus kennis maakte met deze techniek en pakte dat enthousiast op. “Belangrijk is luisteren naar de zorgvraag en ook uitsluiten dat de chronische pijn een fysieke, lichamelijke, oorzaak heeft. Ook moet men accepteren dat lichaam en geest beide een rol spelen in het functioneren. Want als je je stoot en pijn doet dan voelt die pijn wel op je arm maar die pijn wordt vast gesteld in je hersenen. Daarvan uitgaan betekent dat je met die virtuele reality de pijn registratie in de hersenen kunt terug brengen en dat wordt ervaren als minder pijn.
Verminderen van pijn
Gedurende een behandeltraject van 6 tot 8 weken krijgen mensen de mogelijkheid om zelf met VR te oefenen en zo hun pijnklachten te verminderen. 1 a 2x per week wordt er dan met de bril op de praktijk geoefend, daarnaast bestaat de mogelijkheid om thuis door te oefenen met behulp van hun telefoon (smartphone) of tablet.
Het programma is ontwikkeld op basis van de meest recente inzichten in neurowetenschappen, de psychologie en mindfulness. Met de bril op maken mensen een soort reis door hun lichaam waarbij uitleg gegeven over het systeem wat pijn veroorzaakt. Daarbij leren ze hoe dit systeem overgevoelig kan raken en hoe je dit dan beïnvloedt zodat je minder pijn hebt. Wanneer je dit regelmatig oefent kun je op termijn zonder hulp van de bril, met behulp van oefeningen, je eigen pijnklachten beter de baas. Dat deze therapie daadwerkelijk helpt, blijkt uit onder andere onderzoek uitgevoerd in het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen. Bij 40 mensen werd de hersenactiviteit gemeten die met de bril oefenden. Hieruit bleek dat de hersenen minder heftig reageerden op pijn.
Tijdens de ontwikkeling van het Reducept programma bleek dat bij 78% van de testpersonen de pijnklachten gemiddeld met 2 punten verminderde op een 10 punts scoreschaal.