Update: 23 maart 2020 (12.00 uur): Waarom het coronavirus niet te vergelijken is met een gewone griep, informatie van GGD Fryslân over positief geteste personen en testbeleid in Fryslân.
Waarom is het coronavirus niet te vergelijken met een gewoon griepvirus?
De afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Fryslân werkt op dit moment continu aan het beperken van de verspreiding van het coronavirus. Met voorlichting, onderzoek, bemonsteren en testen. Veel mensen, waaronder veel Friezen, relativeren het coronavirus tot een gewoon griepje. Dit artikel legt uit waarom dit onterecht is.
Veel mensen zeggen: het aantal slachtoffers van een gewone griep is nog altijd veel hoger. Wat maken wij ons druk! In de winter van 2017-2018 stierven 9.500 mensen aan de griep. Dit gegeven halen zij vaak aan om de waarschuwingen van deskundigen over het coronavirus te relativeren. Er is een cruciaal verschil tussen bijvoorbeeld de griepepidemie van 2017-2018 en de coronapandemie.
Drie cruciale verschillen:
1. Niemand is immuun voor het coronavirus
Voor het griepvirus geldt dat veel mensen hiertegen al immuun zijn. Dit betekent dat zij antistoffen in hun lichaam hebben. Tegen het griepvirus zijn grote groepen dankzij die antistoffen dus al beschermd. Daardoor gaat de verspreiding veel minder snel dan bij het huidige coronavirus.
Voor het coronavirus is nog bijna niemand immuun. Dat betekent dat iedereen ziek en zelfs ernstig ziek kan worden van dit coronavirus. Hierdoor grijpt het coronavirus sneller om zich heen, dan bij een griepepidemie en worden meer mensen (ernstig) ziek. Doordat het een nieuw virus is, is er ook nog minder kennis over het virus en de precieze manier waarop het zich verspreidt.
Dit is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van mensen wereldwijd. Het gebrek aan grip op een relatief onbekend virus geeft ook veel onrust in de samenleving. Je ziet nu dat veel deskundigen openlijk discussiëren over de beste aanpak.
2. Ook jonge mensen kunnen ernstig ziek worden
Een ‘gewone griep’ treft vaak ouderen met een kwetsbare gezondheid. Het coronavirus treft zowel jongeren, mensen van middelbare leeftijd, als ouderen. Ook de mensen die fit zijn. In Friesland is dit ook het geval. Het beeld van een coronavirus dat alleen de 70-plussers met een kwetsbare gezondheid treft, klopt niet. Daarnaast spelen gezonde mensen juist een belangrijke rol in de verspreiding, ondanks dat ze vaak mildere klachten hebben.
3. De druk op de zorg is vele malen groter dan bij een gewone griep
Omdat heel veel mensen tegelijkertijd ziek worden en zorg nodig hebben, is de druk op de zorg vele malen groter dan bij een gewone griep. Er belanden ook meer mensen op de intensive care dan bijvoorbeeld tijdens het griepvirus in de winter van 2017-2018.
Stevenen wij af op een lockdown?
Vandaag voeren het kabinet en verschillende experts overleg. Dus hierover speculeren is niet aan ons. Wat we wel willen benadrukken: neem de maatregelen serieus. Ook al bevinden wij ons in Friesland in een situatie met relatief weinig positief geteste mensen, de kans is groot dat onze provincie ook met een piek in het aantal mensen met coronavirus te maken krijgt. Door echt afstand te nemen en thuis te blijven, kan iedereen bijdragen aan vertragen van het virus. Daardoor houden wij de piek zo laag mogelijk.
Mocht dit onvoldoende resultaat hebben, dan zijn misschien strengere maatregelen – zoals een lockdown -, nodig om de verspreiding te vertragen. Als we dat willen voorkomen, is het dus heel belangrijk om ons aan de nu gestelde regels te houden.
Wat zegt het aantal positief geteste Friezen op dit moment over de situatie?
Friesland bemonstert en test volgens het landelijke testbeleid van het RIVM. Op dit moment betekent dit dat wij kwetsbare groepen actief bemonsteren en testen én de mensen die zorg verlenen aan deze kwetsbare mensen. Kwetsbare mensen zijn ouderen, maar ook jongeren en mensen van middelbare leeftijd met een aandoening, die ervoor zorgt dat het virus bij hen harder kan toeslaan dan bij anderen. Bij ieder individueel geval dat bijvoorbeeld huisartsen voorleggen, kijken wij of een test nodig en wenselijk is. We confirmeren dus aan landelijk beleid en leveren ondertussen maatwerk.
De actuele situatie in Friesland
Tot slot een kort overzicht van de actuele situatie met het aantal positief geteste personen. Sinds gisteren zijn bij de onderzoeken door GGD en ziekenhuizen vier nieuwe positief geteste personen vastgesteld. Het betreft mensen uit verschillende Friese gemeenten. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet in samenwerking met het betrokken ziekenhuis, contactonderzoek uit.