Update: 2 april 2020 (12.00) Uitleg over het nieuwe testbeleid, informatie die helpt om cijfers te duiden en de actuele situatie in Fryslân.
Het nieuwe testbeleid
Op 6 april gaat het nieuwe testbeleid van RIVM in. Dit beleid komt voort uit adviezen van het Outbreak Management Team. Dit is een groep experts verbonden aan verschillende medische instellingen en beroepsverenigingen. Zij adviseren, onder regie van het RIVM de overheid over de bestrijding van het nieuwe coronavirus. GGD Fryslân voert dit testbeleid uit in de provincie.
Wat houdt het testbeleid in?
Het testbeleid wordt vooral ruimer én de zorgmedewerkers en hun cliënten staan hierin centraal. zorgmedewerkers (met klachten) die werken met kwetsbare patiënten en/of onmisbaar zijn in de zorg, ondergaan een test. Ook patiënten met een verhoogd risico op ernstig verloop van de ziekte worden eerder getest. Omdat er in Fryslan vragen over zijn, hebben we hieronder een aantal antwoorden voor je op een rij gezet.
Wie worden er concreet getest?
Medewerkers, cliënten en bewoners van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ worden ook getest. Het nieuwe testbeleid is landelijk vastgesteld door het RIVM en gaat in per 6 april. In ziekenhuizen blijft het testbeleid ongewijzigd. Wat ook ongewijzigd blijft: het aanmelden voor het bemonsteren en testen loopt in alle gevallen via de huisarts, bedrijfsarts of behandelend arts.
Het aantal sterfgevallen in Fryslân
GGD Fryslân liet eerder deze week in de dagelijkse update weten te werken aan een proces voor een snelle en adequate registratie van het aantal overlijdensgevallen in Fryslân. Hieronder antwoorden op een aantal vragen die de aantallen helpen duiden.
Welke informatie is bekend bij GGD Fryslân?
De Wet Publieke Gezondheid stelt dat onder andere ziekenhuizen, huisartspraktijken, verpleeg- en verzorgingshuizen een meldplicht hebben aan GGD Fryslân. Zij hebben de plicht om informatie te delen over patiënten van wie het vermoeden bestaat dat zij het coronavirus bij zich dragen. Hierop kan GGD Fryslân vervolgens besluiten om testen af te nemen.
Voor wat betreft het overlijden van mensen ten gevolge van het virus bestaat deze meldplicht niet. Dit betekent dat niet alle organisaties de overlijdensgevallen met GGD Fryslân delen. Daarnaast zijn er ook personen die mogelijk zijn overleden aan het coronavirus, maar die niet getest zijn. Kortom, het aantal overlijdensgevallen ligt mogelijk hoger dat de gepubliceerde cijfers via GGD Fryslân.
Wie melden aan GGD Fryslân de sterfgevallen ten gevolge van het coronavirus?
Ondanks dat onderstaande Friese organisaties geen meldplicht hebben om het aantal sterfgevallen te melden aan GGD Fryslân, ontvangen we van veel instanties wel de cijfers. Een overzicht:
Ziekenhuizen
- Friese ziekenhuizen melden, vaak binnen één of enkele dagen, de overleden persoon of personen, die positief getest zijn op het coronavirus en in het ziekenhuis waren opgenomen.
Verpleeg- en/of verzorgingshuis
- Het overlijden van een positief getest persoon, die in een verpleeg- en/of verzorgingshuis, wordt in veel gevallen aan GGD Fryslân doorgegeven.
Huisartsenpraktijken
- Wij verzoeken huisartsen om het thuis overlijden van elk positief getest persoon te melden aan GGD Fryslân.
De actuele situatie in Fryslân
Sinds gisteren zijn er 18 Friese inwoners positief getest op het coronavirus. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet samen met de betrokken ziekenhuizen, contactonderzoek uit. Niet iedereen met klachten wordt getest. Dit betekent dat er meer mensen met het coronavirus in Fryslân zijn dan het aantal dat wij dagelijks in onze update delen. Sinds gisteren is er één overlijdensgeval in Fryslân te betreuren. In totaal zijn in de provincie Fryslân tot op heden 12 mensen overleden, van wie bekend is dat zij het virus onder de leden hadden. Onze gedachten gaan uit naar hun dierbaren.
Cijfers en duiding
Wat iedereen zich afvraagt: gaat het beter of slechter in Nederland? En wat is de positie van Fryslân nu? Uit cijfers blijkt dat we het coronavirus nog niet onder controle hebben. Voor Fryslân geldt: ook al staan wij er met een relatief aantal laag aantal zieken relatief goed voor, het gevaar is nog lang niet geweken.
Duiding landelijke cijfers
Onderstaande video laat zien hoe u onze cijfers en de landelijke cijfers van het RIVM kunt duiden. Ook al laten de cijfers slechts het topje van de ijsberg zien, immers niet iedereen ondergaat een test en een aantal mensen heeft het coronavirus onder de leden gehad zonder dat zij het doorhadden. De cijfers vertellen waar het virus meer of minder opduikt en waar je moet ingrijpen met maatregelen.