Dit zegt de Rekenkamercommissie (RKC) van de gemeente Harlingen. De RKC heeft een onderzoek uitgevoerd naar het beleid van de gemeente op het gebied van duurzaamheid. Onderzocht is of het gevoerde beleid heeft opgeleverd wat bedoeld was.
De gemeenteraad heeft in 2009 de beleidsnotitie “Duurzaamheid “vastgesteld en in 2015 de notitie “Harlingen Duurzaam Verder”. Ook krijgt duurzaamheid aandacht in het coalitieprogramma 2014-2018 en in het bestuursakkoord 2018-2022. In deze stukken staan een aantal voornemens.Omdat duurzaamheid een actueel thema is heeft de Rekenkamercommissie ervoor gekozen te onderzoeken “in hoeverre het gevoerde beleid op het gebied van duurzaamheid doeltreffend en doelmatig is en of het toekomstbestendig is”. Daarbij is dus nagegaan of de voornemens ook tot de gewenste uitkomsten hebben geleid.
Gericht beleid
Het onderzoek heeft veel informatie opgeleverd over het gevoerde duurzaamheidbeleid. Wat opvalt is dat gericht beleid, planning en monitoring nogal eens heeft ontbroken. Daardoor konden resultaten niet altijd worden vastgesteld. Daar staat tegenover dat er door de gemeente en andere partijen wel verschillende projecten zijn uitgevoerd. Dit was vaak spontaan en ad hoc. Maar dat kan ook passend zijn bij het opstarten van een nieuw beleidsterrein, waar nog veel onbekend is. Voor het vervolg is meer systematiek echter wel belangrijk. Want dat helpt om publieke middelen (geld) doeltreffend en doelmatig te kunnen inzetten en dat zichtbaar te maken. Daar zijn aanbevelingen voor gedaan in het rapport.
Afzonderlijke strategische visie
Een belangrijke aanbeveling aan de gemeente is om een afzonderlijke strategische visie op Duurzaamheid op te stellen. Dit samen met maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en met de inwoners van de gemeente. Als voorzet hiervoor heeft de RKC ook gekeken naar wat nu landelijk speelt op het gebied van duurzaamheid. Want er gebeurt veel op dit terrein. In het rapport Duurzaamheid worden daarom bepaalde actuele ontwikkelingen genoemd waar de gemeente desgewenst ook op kan inspelen.
Rekenkamercommissie
Iedere gemeente heeft een Rekenkamer(commissie), die onafhankelijke onderzoeken verricht over de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van gemeentelijk beleid. De rapportages zijn vooral bedoeld voor de gemeenteraad. De informatie van de Rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak en het richting geven aan beleid.