Samen met de inwoners van gemeente Harlingen zorgen voor minder afval en een betere scheiding van hun afval. Dat is het doel van de acties die gemeente Harlingen en Omrin vanaf het voorjaar van 2021 inzetten. Voorafgaand aan deze acties wilden de gemeente, Omrin en Tilburg University een afvalonderzoek uitzetten. Helaas bleek dit onderzoek niet mogelijk, omdat er onvoldoende deelnemers zijn voor dit wetenschappelijk onderzoek. De groep die zich al had aangemeld voor dit onderzoek, wordt betrokken bij de nieuwe acties.
Ga de uitdaging aan
In de afgelopen vier jaar zat er ongeveer 60% herbruikbaar materiaal in het restafval in gemeente Harlingen. Om van Harlingen een gemeente met minder afval te maken, hebben we alle inwoners nodig. Daarom gaan gemeente Harlingen en Omrin in gesprek met de inwoners van gemeente Harlingen. Bijvoorbeeld door presentaties te geven op scholen, bij dorpsbelangen en wijkverenigingen. Daarnaast worden de inwoners uitgedaagd om het gewicht van hun restafval omlaag te brengen. Via de Afvalapp kan iedereen per leging het gewicht van de eigen afvalcontainer zien. Zo kunnen ze de uitdaging met zichzelf aangaan om elke keer minder afval aan te bieden.
De acties worden ingezet vanaf het voorjaar van 2021 zijn te vinden op de website www.harlingersdoenmee.nl. De acties worden een jaar lang aangeboden, daarna kijken gemeente Harlingen en Omrin hoe de acties een vervolg krijgen.
VANG-doelstellingen
De wereldbevolking groeit en grondstoffen raken uitgeput. Het wordt daarom steeds belangrijker om herbruikbare materialen uit afval zo goed mogelijk te benutten. Bovendien moet de hoeveelheid huishoudelijk afval in Nederland flink verminderen. De rijksoverheid heeft hiervoor VANG-doelstellingen opgesteld. VANG staat voor: Van Afval Naar Grondstof. Het doel is om 75% van al het huishoudelijk afval te scheiden, zodat we de grondstoffen opnieuw kunnen gebruiken. Het tweede doel is om te komen tot een maximum van 100 kilogram restafval per inwoner per jaar. Voor de gemeente Harlingen in het gemiddelde restafval per inwoner per jaar nu nog 175 kilo.