Door: Joop van der Heide
Een ingetogen met beperkingen omgeven 21ste Anton Wachter en 11de Ina Damman prijsuitreiking, zaterdag 28 november in de Grote Kerk van Harlingen. Een select gezelschap, corona schrijft maximaal 30 personen voor, beleefde een bijzondere maar aangename middag. Niet in de laatste plaats door de enthousiaste winnaars, de charmante Annemarie Haverkamp en de Hannemahuis directeur Hugo ter Avest maar ook door de sprekers die met hun verhandelingen, jury rapporten, de speech van burgemeester Sluiter, het dankwoord van Haverkamp, tot de laatste letter de aanwezigen wisten te boeien. De omlijsting met orgelspel van Eeuwe Zijlstra en filmpjes met zang en muziek van leerlingen van de RSG Simon Vestdijk, completeerden, samen met de bloemenarrangement een sfeervolle ambiance. Een receptie na afloop mocht niet van corona en dus kregen alle gasten een ‘lunchpakket’ en een met brochures gevulde draagtas van de gemeente mee.
De Achtste dag
Juryvoorzitter Geart de Vries van de Wachterprijs gaf aan dat uit de ruim 120 titels die werden ingebracht, ‘De achtste dag’ van Haverkamp samen met vijf andere titels kwam bovendrijven. ‘Een onmogelijk zwaar thema, maar beheerst en met groot vakmanschap geschilderd. Tederheid en harde werkelijkheid gaan hand in hand’ oordeelde de jury en daarom werd dit debuut boek de winnaar. In ‘De achtste dag’ worden in acht dagen de problemen van de ongeneeslijk zieke vader Egbert Tol die sinds de dood van zijn vrouw, een voormalig balletdanseres, de zorg draagt voor zijn zwaar gehandicapte zoon geschetst. Hij doet dat met liefde, humor en grote vindingrijkheid. Burgemeester Sluiter, die de prijs uitreikte, had moeite met deze uitreiking omdat, zo zei hij, een luchtige ondertoon altijd deel uitmaakte van zijn speech. “Daar leent dit boek zich dus volstrekt niet voor. Indrukwekkend, pijnlijk om te lezen maar zeer realistisch”.
De Anton Wachterprijs blijft bestaan
Vooraf gaf Roel Sluiter aan dat hij er voor zal zorgen dat de gemeente de Anton Wachterprijs gaat voortzetten. Noodzakelijk om dat het Centraal Comité 1945, die de Anton Wachterprijs in 1977 instelde, ophoud te bestaan. Sluiter stopt in mei volgend jaar als burgervader en committeerde zich dus met de toezegging om de prestigieuze AW prijs voor Harlingen te behouden. De bijzonder enthousiaste prijswinnares schaart zich met haar debuut in een illuster gezelschap want eerdere winnaars zijn, onder andere: Arnon Grunberg, Tessa de Loo, Peter Buwalda, Maartje Wortel, AFTh van der Heijden, Ilja Leonard Pfeijffer en Roos van Rijswijk, Kortom indrukwekkende namen.
Ina Damman
De Vestdijkkring Amsterdam stelde in 2000 de Ina Dammanprijs in als stimulans voor het aandacht blijven vragen voor een van Nederlands grootste Literatoren: de Harlinger Simon Vestdijk. In een bijzonder warm betoog waarin het Harlingen van Vestdijk aan de orde kwam en ook het Centraal Comité 1945, dat de grote initiator is van het Vestdijk areaal in de stad: Anton Wachter Beeld, Vestdijkkamer, Vestdijk wandelingen, werd door Vestdijkkring bestuurder Wilbert van Walstijn de motivatie uit de doeken gedaan waarom het Hannemahuis deze prijs krijgt.
Een Vestdijkkamer met de originele eerste drukken van zijn werk, zijn bureau en bureaustoel komma zijn medicijn kistje, Vestdijk studeerde medicijnen aan de RU in Amsterdam en werd arts. Als je in die kamer bent voel je bijna de fysieke aanwezigheid van de schrijver. Hugo ter Avest kreeg uit handen van de voorzitter van de Vestdijkkring het Ina Damman beeldje, gemaakt door mevr. Mieke Vestdijk, en deze krijgt ongetwijfeld een mooie plek in de Vestdijkkamer.
Hugo ter Avest verzorgde een lezing met als titel: ‘Vestdijk niet van deze tijd….., of toch wel?’ Duidelijk werd dat Vestdijk nog wel degelijk actueel is. En naast het Hannemahuis die daaraan bijdraagt is het ookde scholengemeenschap Simon Vestdijk die zorgt voor bekendheid van deze literator. Ook Annamarie Haverkamp hield een warm slotwoord waarin ze iedereen dankte voor de inspanningen, steun en hulp.
Centraal Comité 1945
Hans Burkels van het Centraal Comité toonde zich een tevreden voorzitter na zo’n geslaagde middag, ondanks de corona maatregelen. Hij gaf ook aan erg blij te zijn met de toezegging dat de Anton Wachterprijs blijft bestaan en bedankte iedereen voor haar of zijn inbreng, in het bijzonder zijn mede bestuursleden van het Centraal Comité 1945. Deze prijsuitreiking was de allerlaatste actie van het comité dat het voor Harlingen uitvoerde. Na 75 jaar actief te zijn geweest stopt het CC’45 op 31 december 2020.