De lasten voor energie worden steeds hoger. Door minder energie te gebruiken kan flink wat geld worden bespaard. Daarom starten de gemeenten Harlingen en Waadhoeke elk een pilot met energiecoaches. Vooral als je elke maand weinig hebt te besteden, kan de energiecoach uitkomst bieden. De energiecoach helpt inwoners met besparen op het energieverbruik, waardoor ook de energienota omlaag gaat.
Website om je aan te melden
Deze winter kunnen huishoudens uit Harlingen en huishoudens uit Sint Jacobiparochie en Tzum (Waadhoeke) bezoek krijgen van een energiecoach. De gemeenten hebben een speciale website gelanceerd voor inwoners om zich aan te melden voor een bezoek van de energiecoach. Dat kan via www.energiecoachfryslan.nl. Er is in de pilot beperkt plek, dus wees er snel bij. De bedoeling is om de inzet van energiecoaches na de pilot uit te breiden.
Maak kans op 1 van de 10 extra plekken
De proef met energiecoaches start in de binnenstad van Harlingen, in Sint Jacobiparochie en Tzum. Maar ook als je ergens anders woont maak je kans om mee te doen. Er worden namelijk 10 plekken verloot aan huishoudens uit een andere plek in de gemeenten Harlingen en Waadhoeke.
Gratis advies
Deelname is gratis. Naast het advies van een energiecoach ontvangen huishoudens ook een pakket met bespaarproducten, die samen met de energiecoach in huis worden aangebracht. De energiecoaches in deze pilot bestaan uit een mix van vrijwilligers, sociaal werkers van De Skûle Welzijn en een professionele energiecoach van Hofman Interactief.
Advies via woningstichting
Huurders in de binnenstad van Harlingen krijgen ook gratis bespaartips van een professionele energiecoach. Woningstichting De Bouwvereniging haakt daarmee aan bij deze pilot. De energiecoach wordt door de corporatie ingezet bij huurders in de binnenstad die vanwege de huidige regels voor het beschermd stadsgezicht en monumenten, niet in aanmerking komen voor zonnepanelen. Ook voor deze bewoners wil De Bouwvereniging iets doen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing.
Partners
De pilot is een initiatief van de gemeenten Harlingen en Waadhoeke en wordt mede mogelijk gemaakt door woningstichting De Bouwvereniging, De Skûle Welzijn, lokale organisaties, Hanzehogeschool Groningen en provincie Fryslân.