Vrijdag 5 februari zendt NPO2 een aflevering van ‘De strijd om het Binnenhof’ uit met Harlingen in een hoofdrol. De uitzending is van 22.20 uur-23.15 uur. In aflevering 5 van deze serie geeft Jeanine Otten, beheerder van het Gemeentearchief Harlingen, toelichting bij verschillende locaties in Harlingen waar het Aardappeloproer van 1847 zich afspeelde.
Wat was de aardappeloproer?
1847 en 1848 waren jaren van oproer in heel Europa. Na aardappelziekten, muizenplagen, mislukte graanoogsten, en schepen vol rogge die door storm de havens niet konden binnenkomen, stegen de prijzen voor levensmiddelen in 1847 tot recordhoogte. In Harlingen ging in juni het gerucht dat in de haven een stoomschip vol goede aardappels klaarlag om naar Londen te vertrekken. Zo’n honderd vrouwen en mannen bestormden en plunderden het schip. Daarna rukte de menigte op naar de Noorderhaven en drong het huis van burgemeester Jetze Rodenhuis binnen. Meubilair en waardepapieren werden op straat en in de Noorderhaven gegooid, en geld en drank werden onder de aanwezigen verdeeld en enkele kostbaarheden ontvreemd. De volgende dag werden de eersten van de oproerkraaiers gearresteerd. Er volgde een rechtszaak en de veroordeelde misdadigers werden in december 1847 streng gestraft op het schavot op het pleintje voor het stadhuis in Harlingen. Burgemeester Jetze Rodenhuis die de bestraffing vanuit de Raadzaal op de eerste verdieping van het stadhuis aanschouwde, overleed de volgende ochtend aan een beroerte. Zijn portret hangt in de Raadzaal naast het raam, nog altijd kijkt hij naar het pleintje voor het stadhuis. Tijdens deze vijfde uitzending gaat het over “Johan Rudolf Thorbecke en de Grondwet van 1848”.
Achtergrond programma ‘De strijd om het Binnenhof’
Na succesvolle series als ‘De IJzeren Eeuw’, ‘80 Jaar Oorlog’ en ‘De zware jas van Beatrix’ komt de NTR met deze nieuwe zevendelige serie. Wouke van Scherrenburg, die jarenlang als politiek verslaggever een vertrouwde verschijning op en rond het Binnenhof was, neemt ons mee in de levens van achtereenvolgens Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. Levens die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.
De NTR heeft een naam als het gaat om de productie van grote geschiedenisseries. Wat ‘De strijd om het Binnenhof’onderscheidt van eerdere series is de vorm: niet eerder werd documentaire met drama gecombineerd. In elke aflevering is namelijk ook te zien hoe een cruciale gebeurtenis uit het leven van de hoofdpersoon wordt gedramatiseerd door scenarist en regisseur Niek Barendsen en acteurs als Pierre Bokma, Lies Visschedijk, Minne Koole, Gijs Scholten van Aschat en vele anderen.