Om in tijden van Corona toch de regio in te kunnen om de mensen te kunnen ontmoeten, is de nr. 38 op de lijst van de PvdA op de fiets gesprongen en elke provincie doorgefietst. Van Duijn gaat langs bij vrijwilligersinitiatieven en mensen die zich inzetten voor een duurzame, gezonde en sociale leefomgeving en wil graag de verhalen uit de streek horen.
Op dinsdag 2 maart bezocht Marieke in het kader van deze groene tour Harlingen en liet zich door de Waddenvereniging en PvdA-raadsleden Bartele Boersma en Welmoed Konst bijpraten over de ontwikkelingen rondom de Waddenzee en het Westerzeedijkgebied. De Groene 1000 – een tocht van twaalf dagen door heel Nederland – wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor mooie duurzame initiatieven en vrijwilligers. Op de fiets gaat van Duijn langs om coronaproof de verbinding op te zoeken, en waar nodig nog een handje te helpen. Ze vraagt ook elke vrijwilliger om een videoboodschap door te geven aan de volgende, wat voor een leuk verbindend effect zorgt.
De Waddenzee en Westerzeedijk
In Harlingen werd Marieke warm ontvangen. Hier bracht ze bezoek aan de Westerzeedijk. Hier wordt gewerkt aan het Balklandpark, zijn plannen voor een zeezwembad en worden slibschermen geplaatst om het strand schoner te krijgen. Er werd gesproken over de positieve effecten voor de omgeving en ook uitdagingen waar tegenaan wordt gelopen in deze tijden. Daarnaast is Marieke in gesprek gegaan over de Waddenzee, de negatieve gevolgen van zoutwinning en hoe het Rijk zou moeten helpen Harlingen een sterke, duurzame regio te maken.
Van Duijn: “Het is bij elk initiatief weer geweldig om te zien dat zoveel mensen hun steentje bijdragen aan een gezonde, duurzame en sociale leefomgeving. Ook het optimisme waarmee dit gebeurt, ondanks deze moeilijke tijd is mooi. Belangrijk dat overheden waar nodig dit ondersteunen, zodat het kan blijven bestaan. Ook dragen de initiatieven in Harlingen bij aan een samenleving waarin we elkaar helpen en tegemoetkomen, en de duurzame gedachte die onze samenleving eerlijk en leefbaar houd voor toekomstige generaties – kernwaarden van de PvdA”.
De ontwikkelingen stemmen Van Duijn positief. “De manier waarop Harlingen samen met bewoners werkt aan een groen Westerzeedijkgebied waar veel ruimte is voor bewegen is een goed initiatief. Dit soort mooie bijdragen zie ik door het hele land.” Zorgen over de Waddenzee en de gevolgen van zoutwinning en zeespiegelstijging heeft Van Duijn wel. “De Waddenzee is van enorm belang voor Nederland. Dit is niet voor niets een UNESCO Werelderfgoed. De natuur mag niet door menselijk toedoen volledig onder water verdwijnen. Willen we het wad beschermen dan moeten we samen ervoor zorgen dat Harlingen een duurzame toekomst tegemoet gaat. Dus wat is er nodig om mensen hier aan het werk te houden zonder zoutwinning. Kan de energie die nu naar zoutwinning gaat niet Harlinger huizen verwarmen? Daar wil ik ook in Den Haag meer aandacht voor vragen.” Een Waddenmanifest van Friese politici om zo snel mogelijk te stoppen met zout- en gaswinning onder het Wad nam Marieke ook in ontvangst. Ze neemt het nu mee op tocht om andere kandidaten te vragen deze oproep te steunen.