Gemeente Harlingen gaat aan de slag met een duurzaamheidsagenda. Gisteren is de startnotitie aan de gemeenteraad gepresenteerd. In de uiteindelijke duurzaamheidsagenda staat wat de gemeente de komende jaren gaat doen aan duurzaamheid.
Duurzaamheid; het ideale evenwicht
Duurzaamheid is een heel breed begrip. In de basis gaat duurzaamheid om een balans tussen ‘people, planet en profit’. Het gaat om een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen.
In de duurzaamheidsagenda kijkt de gemeente naar:
- Energietransitie (energiebesparing en gebruik duurzame energie)
- Circulariteit (hergebruik)
- Klimaatadaptatie (inspelen op de gevolgen van klimaatverandering)
- Biodiversiteit (verschillende soorten planten)
- Duurzaam vervoer
- Sociale duurzaamheid (meer en gelijke kansen voor iedereen en een wereld waarin iedereen meetelt)
Inventariseren
In de startnotitie, die gisteren aan de raad is gepresenteerd, staan de stappen om te komen tot de duurzaamheidagenda. Eerst wordt gekeken wat al is gedaan en wat in de beleidsstukken is vastgelegd. Zo ontstaat een goed overzicht. Ook wordt zo duidelijk waar de gemeente nog mee aan de slag moet. Wethouder Harry Boon: “De gemeente Harlingen is al goed op weg met het invullen van duurzaamheidsdoelstellingen. Toch is het goed om die opnieuw tegen het licht te houden. Niet op basis van wollige visies, maar op basis van ‘handen uit de mouwen’. Harlingen is een gemeente van doeners. Het is ook mooi dat de 17 Global Goals van de Verenigde Naties in de nieuwe notitie worden meegenomen.”
Bijeenkomsten in september
Begin september organiseert de gemeente bijeenkomsten waarin inwoners mee kunnen denken over de duurzaamheidsagenda. Inwoners kunnen dan aangeven wat zij belangrijk vinden en waar de gemeente volgens hun meer aandacht aan moet besteden.