Op 17 september vindt er een nieuw editie van De Oesterclub plaats bij Het Brouwdok in Harlingen. Tijdens het evenement zijn er onder andere gerechten met oesters en speciaalbier te bestellen. Met dit feestje vraagt De Oesterclub aandacht voor een duurzame, lokale voedselketen.
In samenwerking met Het Brouwdok organiseert de Oesterclub het evenement in Harlingen. Samen delen ze een liefde voor de oester. Wat blijkt? Veel oesters in Friesland komen helemaal niet van het wad, terwijl er in de waddenzee genoeg oesters voor de hele provincie beschikbaar zijn. Initiatiefnemers Thillie Bremer en Wytse Dijkstra betrekken lokale horecaondernemers bij de Oesterclub. Op deze manier willen ze samen een lokale en duurzame keten opbouwen.
Wytse Dijkstra: “Door middel van een feestje laten we de mensen échte wadoesters van Friese komaf proeven. Soms wordt de oester nog een beetje eng, vies of elitair gevonden. Daar willen we vanaf. Tussen de gerechten van De Oesterclub zit voor ieder wat wils.”
Een housefeest met oesters in de klas
Bremer en Dijkstra houden het niet bij evenementen. Samen met het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) werken ze aan het project ‘De Oesterclub in de klas’. Hiervoor gaat het duo langs scholen om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de oester en lokaal voedsel. Dit doen ze door middel van muziek en een masterclass van een topchef. Leerlingen mogen hun eigen, unieke smaakcombinaties samenstellen. Het beste gerecht komt uiteindelijk op het menu van De Oesterclub.
Thillie Bremer: Onze liefde gaat verder dan alleen het eten van oesters. We vinden het belangrijk om voorlichting te geven over het belang van lokaal en duurzaam voedsel. Dat kan dus ook op een laagdrempelige en speelse manier”.
De Oesterclub vindt op vrijdag 17 september van 16:00 tot 23:00 uur plaats bij Het Brouwdok in Harlingen. Het evenement is gratis toegankelijk.