Van zaterdag 2 oktober tot en met 9 oktober zijn ruim 30 organisaties met maar liefst bijna tweeduizend Friese vrijwilligers bezig met de grote schoonmaakactie Skjin Wetter. In zes Friese gemeenten worden deze week de wateren schoongemaakt. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de FMF (Friese Milieu Federatie), Wetterskip Fryslân en zes Friese gemeenten.
De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakacties plaatsvinden zijn de gemeenten Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Waadhoeke.
Activiteiten in Fryslân
In zes Friese gemeenten wordt er dit jaar door ruim tweeduizend vrijwilligers opgeruimd. Dit jaar gaan de hele week vrijwilligers op pad om schoon te maken. In alle gemeenten wordt het evenement door wethouders bijgewoond. De bezoeken vinden de gehele week plaats. Wetterskip bestuurder Jan van Weperen en jeugddijkgraaf Merel Fiets zijn aanwezig bij de grote opruimactie van het Dockinga College op woensdag 6 oktober. Daar gaan ze samen met wethouder Jelle Boerema de leerlingen van het Dockinga College helpen met de schoonmaakactie.
Gemeente Harlingen
In de gemeente Harlingen gaat wethouder Harry Boon op maandag 4 oktober de opruimactie van RSG Simon Vestdijk bijwonen: “Dit is een dag waarop veel mensen er samen voor zorgen, dat het water in onze omgeving een stuk schoner is geworden. Dat voelt altijd goed. Elk jaar weer. Belangrijker nog is de dagelijkse aandacht voor wat je doet met dat stukje plastic in je handen en bewust kopen van alternatieven voor bijvoorbeeld plastic.”
De hele week zijn er speciale Skjin Wetter acties in de gemeente. Waterscoutinggroep Caspar di Robles, HarnsUp, Beweegteam Harlingen, Zeekadetkorps Harlingen, RSG Simon Vestdijk en de Maritieme Academie Harlingen gaan de gehele week aan de slag.
Educatie
Naast de opruimacties is er dit jaar ook een educatieve theaterles samengesteld voor het voortgezet onderwijs. De leerlingen die deelnemen aan de theaterles ‘Escape from Water’ krijgen op een interactieve en humoristische manier les over de gevolgen van zichtbare en onzichtbare verontreiniging van het oppervlaktewater en de gevolgen hiervan. Middelbare scholen in heel Fryslân kunnen zich hier kosteloos voor aanmelden opwww.samenfryslanschoon.frl.
Webinar
Op 6 oktober wordt er een speciaal Skjin Wetter webinar georganiseerd over plastic soep. Schrijver en politicoloog Michiel Roscam Abbing, van de Plastic Soup Foundation, gaat dan alles vertellen over het effect van de plastic soep en zogeheten microplastics. De schadelijke effecten voor mens, dier en milieu worden hiervan steeds duidelijker.