Vanaf juli 2021 is er een pilot gestart in samenwerking met de huisartsen en het gebiedsteam Harlingen. Doel van deze samenwerking is dat we sneller en efficiënter de juiste ondersteuning kunnen bieden voor kinderen en/of ouders. De huisarts wordt ondersteund door een praktijkondersteuner Jeugd (POH-Jeugd) als er hulpvragen zijn op het gebied van onder andere gedragsproblemen, opvoedingsondersteuning, maar ook bij depressie, angstklachten, of onverklaarbare lichamelijke klachten.
De praktijkondersteuner jeugd is snel inzetbaar en heeft geen wachtlijst, hierdoor kan zo snel mogelijk ondersteuning geboden worden.
Werkwijze voor kinderen
Voel je je weleens somber, neerslachtig of eenzaam, voel je schaamte of pieker je veel? Dan zou het voor jou goed zijn om je verhaal te delen en samen met praktijkondersteuner Jeugd te ontdekken wat voor jou nodig is om te herstellen.
Je kunt dan een afspraak maken met de huisarts, die vervolgens jou kan verwijzen naar de praktijkondersteuner Jeugd. Zo’n gesprek is vertrouwelijk. Dit houdt in dat wat je bespreekt, tussen jou en de praktijkondersteuner blijft. In een volgend stadium zou er samen met jou bekeken kunnen worden of we jouw ouders, school of andere mensen hierbij gaan betrekken. Soms is meer gespecialiseerde hulp nodig. Dit kunnen wij adviseren en de huisarts verwijst dan door.
Werkwijze voor ouders
Opvoeden van kinderen is soms een enorme uitdaging. Loop je vast in de opvoeding van je kinderen? Voel je je machteloos dat je alles geprobeerd hebt maar niets lijkt te lukken? Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind, of wil je gewoon een luisterend oor om je mogelijke twijfels te delen? Dan kunt u via de huisarts een afspraak laten inplannen bij de praktijkondersteuner Jeugd.
Praktijkvoorbeelden
(Lucas, 15 jaar)
Lucas heeft al lange tijd last van buikklachten en slaapt niet zo goed omdat hij over heel veel dingen piekert. Bij de huisarts komen de buikklachten ter sprake en vertelt Lucas voor het eerst dat hij veel piekert.
De huisarts stelt voor dat Lucas in gesprek gaat met de praktijkondersteuner Jeugd. De gesprekken bij de praktijkondersteuner, die zowel Lucas als zijn moeder daar hebben, zijn helpend. Het is Lucas duidelijk geworden dat hij angst had voor bepaalde dingen en gedachtes en gevoelens werden weggedrukt. Lucas heeft nu meer controle over zijn denken en denkt positiever na over zichzelf en de mensen om hem heen.
Lucas kwam eerst wekelijks bij de praktijkondersteuner en daarna eenmaal per maand. Straks zijn de gesprekken niet meer nodig en heeft Lucas voldoende kennis in huis om de toekomst zelf aan te kunnen.
(An, alleenstaande moeder van 2 kinderen)
An loopt vast omdat ze denkt dat ze als moeder faalt. Haar kinderen, dochter (3) en zoon (7), luisteren slecht en zijn zeer brutaal. Op school gaat het wel goed, maar thuis heeft moeder het gevoel alsof ze altijd als politieagent moet rondlopen en geen positieve leuke momenten met haar kinderen meer heeft. Hierdoor heeft An spanningsklachten. En tijdens een gesprek met de huisarts vertelt ze voor het eerst dat ze zichzelf als een slechte moeder ziet. De huisarts verwijst door naar de praktijkondersteuner Jeugd voor opvoedingsondersteuning.
In gesprekken die volgen wordt moeder bevestigd in de dingen die ze goed doet, zodat ze positiever over haar rol als moeder denkt. An krijgt tips en trucs hoe ze pedagogisch het beste met haar kinderen kan omgaan. De praktijkondersteuner Jeugd is ook een paar keer op huisbezoek geweest en na een aantal bezoekjes en gesprekken heeft moeder het idee dat het thuis beter gaat en de zorgen om haar kinderen grotendeels verdwenen zijn. An heeft geleerd om mensen om haar heen in te zetten als zij hulp nodig heeft.
“Samen erover praten met ouders en kinderen helpt vaak al”, zeggen Wim de Hoop en Ruud Peters. Sinds 2021 zijn wij vanuit een pilot actief als praktijkondersteuners Jeugd en zijn vanuit deze functie vanuit het gebiedsteam gekoppeld aan de huisartsenpraktijken in Harlingen.
Samen kijken we naar wat goed gaat en waar hulp bij nodig is. Zonder oordeel wegen wij samen met ouders wat voor het kind het meest belangrijk is.
Behoefte aan een gesprek met een praktijkondersteuner Jeugd?
De onderstaande huisartsenpraktijken nemen deel aan de pilot:
Praktijk Op Koers (De Boer en Wesselius)
Praktijk Blok en Huisman
Praktijk Havenplein (Sijtema en Dijkstra)
Praktijk ’t Dok (Ingwerschen en Hische)
Vragen? Bel of mail het gebiedsteam Harlingen
Bij het Gebiedsteam kunt u terecht met al uw vragen op het gebied van zorg, welzijn en inkomen. U kunt ons mailen via gebiedsteam@harlingen.nl of bellen via 14 0517 (keuze 2). Het gebiedsteam is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur.