Open brief van zwemclubvoorzitter aan de Harlinger politiek: laat kinderen niet verdrinken!

In 2020 verdronken er in Nederland 107 inwoners; 31 meer dan in 2019. De ontwikkeling van zwemles heeft het aantal verdrinkingen in de afgelopen 70 jaar sterk doen verminderen, maar in 2020 is het aantal verdrinkingsdoden weer toegenomen.


Met het doel de zwemveiligheid in de gemeente Harlingen te bevorderen, is zwemvereniging De Vikings een aantal jaren geleden de Academie gestart. Na het behalen van het B-diploma kunnen kinderen in de Academie hun zwemvaardigheden verbeteren en onderhouden, zodat de zwemveiligheid gegarandeerd blijft.

Om de Academie toegankelijk te houden, heeft de vereniging de contributie altijd laag gehouden. Helaas kan de Academie nauwelijks rekenen op de gemeente Harlingen. Zo krijgt de zwemvereniging (in verhouding tot de accommodatiekosten) de minste subsidie. De Vikings heeft vaak alarm geslagen, maar tot nu toe blijft de gemeente – alsook de raad – angstvallig stil. Nieuwe voetbalvelden beloven in campagnetijd levert nu eenmaal meer stemmen op dan de veiligheid van kinderen vergroten.

Daarom doe ik nogmaals een dringend beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de raad: voorkom dat het aantal verdrinkingsdoden de komende jaren verder stijgt en garandeer dat de Academie kan blijven voortbestaan, zodat wij de zwemveiligheid van kinderen kunnen blijven bevorderen.

Klaas Gerard Jumelet
Voorzitter

Zwemvereniging De Vikings