FC Harlingen (Fusie Club Harlingen) is een fusieclub in Harlingen die zijn thuiswedstrijden speelt op het Sportpark Vierkantsdijk. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ZMVV Zeerobben, Robur en VV Harlingen zouden fusioneren, maar deze gesprekken draaiden op niets uit. Een van de grote struikelblokken was de locatie waar de fusieclub zou worden gehuisvest, maar ook over de speeldag van het standaardelftal heerste er discussie. Uiteindelijk fuseerden enkel Robur en VV Harlingen. Sinds het seizoen 2020/2021 komt de fusieclub uit in de Vierde klasse zondag van het KNVB-district West-I. Het is de zoveelste fusie in voetballand en daar is de KNVB blij mee.
Steeds meer fusies bij amateurvoetbalploegen
Al jaren verdwijnen er clubs ten gevolge van de vele fusies. De voorbije vijf jaar zijn bijna tien procent van de clubs in het amateurvoetbal verdwenen. De KNVB vindt het fuseren van kleine clubs een positieve ontwikkeling. Volgens de KNVB stijgt het niveau en blijven vooral de beste bestuurders over. Bestuurders die niet over de juiste competenties beschikken, stromen door naar eerder uitvoerende rollen en de echte bestuurders blijven over aan de top. Bovendien blijkt dat het aantal voetballers ondanks de vele fusies niet afneemt. Het aantal voetbalverenigingen is in vijf jaar van 3.235 naar 2.915 gedaald, maar nog steeds tellen ze samen 1,2 miljoen leden.
Ook gemeenten plukken vaak de vruchten van dergelijke fusies. Nog te vaak zijn er voetbalvelden die onvoldoende worden gebruikt. Dankzij de fusies wordt er zuiniger omgegaan met gemeenschapsgeld. Tegelijkertijd wordt de dagelijkse werking dankzij schaalvoordelen efficiënter. En dat is niet onbelangrijk, want door de verder stijgende pensioenleeftijd neemt het aantal vrijwilligers al jaren af. De supporters blijken het overigens allemaal wel te begrijpen. Het Noordhollands Dagblad voerde in 2020 een onderzoek uit en daaruit bleek dat de meeste respondenten de voordelen van dergelijke voetbalfusies inzien.
Vaak een garantie voor succes
Ook in Friesland vonden er al veel fusies plaats. Onder meer West Frisia en Dindua gaan sinds september samen verder onder de naam S.V. Enkhuizen. Bij dergelijke fusies worden soms ook succesverhalen geschreven. In de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie wemelt het van de fusieclubs. Ajax, de ploeg die door menig bookmaker een favorietenrol krijgt toegedicht, is er een voorbeeld van. FC Ajax en Holland zijn in 1908 gefusioneerd tot AFC Ajax.
Fortuna Sittard (Fortuna ’54 en Sittardia) is er een ander voorbeeld van. Hetzelfde kunnen we zeggen over Roda JC Kerkrade (Roda Sport en Rapid JC). Ooit was er zelfs een plan om Roda JC Kerkrade en Fortuna Sittard samen te voegen tot Sporting Limburg, maar in 2009 zijn de fusieplannen wegens de beperkte financiële steun van de provincie stopgezet. Laten we ook NAC Breda (Noad en Advendo), FC Utrecht (USV Elinkwijk, DOS en Velox) en AZ (Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek) benoemen, want stuk voor stuk bewijzen ze dat fusies sportief en financieel gunstig kunnen uitpakken.