In de kijker van GroenLinks: Zwerfafval

Een groep mensen in Harlingen, Wijnaldum en Midlum is altijd bezig met het opruimen van afval. Soms samen, soms alleen. Een voor velen heel bekende opruimer is Henk Prins. Hij richt zich vooral op de havens en het binnenwater. Want al het water – en daarmee het afval – stroomt uiteindelijk naar de zee. Vooral plastic wordt een steeds groter probleem.


Henk stuurde me een recente foto van wat hij allemaal aantreft. Ik schrok van wat hij ieder jaar opruimt: tientallen kratten, emmers, pluis van visnetten en verpakkingsmaterialen. Hij vindt ook veel van die kleine frisdrankflesjes. Daar zit statiegeld op, wist u dat? Ik zou denken: lever in, want alle beetjes helpen en je hebt er ook voor betaald.

Iedereen heeft wel eens van de plasticsoep gehoord, enorme oppervlaktes plastic die zich in de oceanen ophopen. Veel dieren zien plastic aan voor voedsel en sterven door het eten ervan.

Natuurlijk, het is een groot probleem dat vooral door de wereldleiders samen moet worden aangepakt. Maar dit betekent niet dat wij niks kunnen doen: verbeter de wereld, begin bij jezelf! Als er geen vuilnisbak in de buurt is, neem dan je afval mee naar huis en gooi het daar in de juiste container. Dat geldt óók voor de verpakkingen van Mcdonalds. Moet je eens zien hoe schoon Harlingen, Midlum en Wijnaldum worden als we dat allemaal doen!

Antoinette Berkouwer

Gemeenteraadsfractie GroenLinks Harlingen