In opdracht van de Pilot Harlingen zijn afgelopen week weer opnames gemaakt van de historische bebouwing in de Harlinger binnenstad. Dit gebeurde onder meer met een drone, in het gebied van de Noorderhaven, Droogstraat en zuidzijde van de Zoutsloot. De bebouwing noordelijk daarvan werd in januari al in beeld gebracht.
Doel van het project is het exterieur van alle panden met grote precisie vast te leggen. Dat gebeurt in 3D: vanaf de straat met een camera en vanuit de lucht met een drone. Al die beelden samen leveren een nauwkeurig geometrisch model van de panden op. Dat vormt een soort ‘bovengrondse nulmeting’, voor het geval in de toekomst schade aan de panden ontstaat. Door de huidige met toekomstige metingen te vergelijken kan worden vastgesteld welke scheur of scheefstand nu al bestaand was, en welke nieuw. Dat moet helpen de oorzaak van eventuele toekomstige schade te bepalen en daarbij zoutwinning als oorzaak te bewijzen of uit te sluiten.
De Pilot Harlingen verwacht dat de bewijskracht van de metingen groot is, omdat de metingen zijn gekoppeld aan het nationaal coördinatensysteem (het Rijksdriehoeknet). Dat landelijke systeem is de basisgrondslag voor bijvoorbeeld landmeters, cartografen en het Kadaster. De metingen sluiten daar één op één op aan via validatiestickers op voor- en achtergevels op tientallen panden in de wijk. Binnenkort wordt de meetmethode in Den Haag besproken met het Staatstoezicht op de Mijnen.