Ruim twee maanden geleden haalde RSG Simon Vestdijk ruim 6000 euro op voor hulp in Oekraïne. Ondertussen is de oorlog nog steeds gaande. Het perspectief op een snel einde van de oorlog verdwijnt uit zicht. Naast materiële hulp die RSG Simon Vestdijk biedt, wil de school ook immateriële hulp bieden. Enerzijds door lessen te geven aan een groep gevluchte leerlingen. Anderzijds door digitaal Engelse les te geven aan de leerlingen in Oekraïne. Samen met de English for Kids Foundation, Anglia en Hogeschool Rotterdam, verzorgt docent Patricia Donninger online lessen aan de leerlingen in Oekraïne.
Een beetje verlegen in het begin, maar leergierig en ambitieus zijn ze wel. Leerlingen uit Lviv doen mee aan het English for Kids Foundation (EFKF) project en werken in 10 weken aan hun Engelse taalvaardigheid via het Anglia Platform. De scholen in Oekraïne zijn op dit moment gesloten, want de gebouwen worden ingezet om onderdak te bieden aan vluchtelingen. Online proberen de lokale docenten hun lesprogramma voort te zetten. Met dank aan het EFKF wordt extra Engels ingezet om hun internationale communicatieve vaardigheden te verbeteren en ze af te leiden van de situatie. Gesproken over de oorlog wordt er niet tijdens de live webinars, maar zijn vriendschap en sport de onderwerpen van de online meetings.
Namens RSG Simon Vestdijk verzorgt docent Engels, Patricia Donninger, de online lessen. Ze ziet het als haar maatschappelijke opdracht om een bijdrage te leveren aan de online lessen: “Ook in een tijd van oorlog is onderwijs en ontspanning belangrijk. Het vergroten van de Engelse taalvaardigheid vergroot het perspectief op een baan en levenszekerheid. Zeker wanneer de oorlog ten einde komt.” De leerlingen zijn ook enthousiast over de lessen. Zo zegt Maria: “I really like the 10 week program because it distracts me from the war and still teaches English. It’s very cool and interesting.” Taras vult Maria aan: “I think that the Anglia program really improved my English so now I can speak with other English people or native speakers without fear.”
De lessen duren nog tot en met halverwege juni. De organisatie hoopt ook na de zomervakantie verder te gaan met de lessen.