In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat, kipnuggets of een pannenkoek. Lekker, maar het kan veel gezonder. Daarom werden de kinderen uit groep 6 van IKC Het Noorderlicht door JOGG Harlingen en Jong leren eten uitgedaagd om een Kindermenu 2.0 samen te stellen. En dat is gelukt, Restaurant the Swan in `t Heerenlogement is het eerste restaurant in gemeente Harlingen die een gezond kindermenu op de kaart zet. Wethouder Erik de Groot heeft een raamsticker overhandigt en zijn waardering uitgesproken naar de kinderen ‘vertel aan al je vriendjes hoe leuk en lekker dit project is’.
Chef kok in de klas
Een gezond menu, hoe ziet dat eruit? Om die vraag te beantwoorden hebben Cor Boonstra, eigenaar van HippeFrieten en Gemma Sęk van Norden, eigenaresse van Restaurant the Swan in `t Heerenlogement een bezoek gebracht aan de klas. Met veel passie hebben zij hun kennis gedeeld met de kinderen. Ze hebben het gehad over onderwerpen als, wat is nou precies gezond, waar komt eten vandaan en hoe stel je een lekker recept samen.
Boerderij bezoek
Ook zijn de kinderen op bezoek geweest bij biologische melkveebedrijf Okkingastate. Hier hebben ze gezien waar de koeien lopen, dat de koeien zelf van binnen en naar buiten kunnen lopen en waar de koeien gemolken worden door de melkrobots. Ook hebben ze kruidenboter gemaakt van room en kruiden van de boerderij, dat vonden ze erg leuk om te doen.
Gezond menu
Na alle lessen die de klas heeft gehad over gezond eten hebben de kinderen in viertallen hoofd-, voor-, en nagerechten bedacht. De jury vond het een moeilijke opgave om het meest gezonde recept te kiezen. Daarom zijn er 2 winnende groepjes.
Sten, Stijn, Ajoub, Svenaya zijn de winnaars van het voor- en hoofdgerecht. Zij hebben gekozen voor een kippensoep als voorgerecht en aardappeltjes, met spinazie en een eitje voor het hoofdgerecht. Demi, Elize, Tygo en Milan hebben het lekkerste toetje voor op de kaart bedacht, een heerlijke fruitspies. En dat was ook de afsluiting van het project, een bezoek aan restaurant The Swan. Onder leiding van de chef kok Jennie van der Goot hebben de kinderen zelf de gerechten gemaakt, de tafels gedekt, het eten serveert en natuurlijk lekker opgegeten. Ouders opa’s en oma’s hebben genoten van alle lekkere gerechten.
Voedseleducatie met resultaat
Kindermenu 2.0 is een mooie manier om in de klas met het thema gezonde voeding aan de slag te gaan. Door samenwerking met lokale restaurants en andere partijen wordt gezonde voeding voor de kinderen meteen tastbaar. Door het zelf te maken zien de kinderen ook direct resultaat van hun werk.
De gerechten komen op de menukaart van de deelnemende restaurants. De kinderen kunnen de gerechten met hun ouders bestellen en proeven. JOGG gelooft in de kracht van een gezonde omgeving en bundelt lokale partijen tot een krachtig geheel, waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. Wil je als school of restaurant in Harlingen meedoen aan Kindermenu 2.0? Neem dan contact op met Buurtsportcoach Jorine van Dijk, jorine@sportfryslan.nl of 06-46824966