Uit de samensmelting van R.K.v.v. Robur (1921) en v.v. Harlingen (1923), ontstond fc Harlingen. Dit jaar, precies tussen de twee jubileumjaren in, wordt 100 jaar voetbal in Harlingen gevierd. In de aanloop naar het jubileumweekend op 16 en 17 september verschijnt er elke maand in de Harlinger media een artikel over de geschiedenis van de verenigingen. Afwisselend Robur en Harlingen. Deze keer: R.K.v.v. Robur 2000 – 2014.
Robur maakt 93 jaar vol.
Alweer het laatste artikel in een reeks van de rijke Robur geschiedenis. Een club met een duidelijke identiteit waar vele leden zich thuis hebben gevoeld. In prestaties de onderliggende aan de buurverenigingen v.v. Harlingen en Zeerobben, maar zeker een club waar iedereen welkom was en waar de organisatie altijd goed op orde was. Bij het verzamelen van historisch materiaal en in de vele gesprekken hebben we gemerkt dat betrokkenen meestal vol lof spreken over hun periode bij de R.K.v.v. Robur en de unieke activiteiten, die er plaats vonden, naast de regulieren wedstrijden zoals het Roburweekend, het jeugdtoernooi, de uitwisseling met Jever, de kaartavonden en alle andere nevenactiviteiten. In de jaren vanaf 2000 was de activiteitencommissie heel actief.
90-jarig jubileum
In 2011 werd een groot jubileum georganiseerd bij de club met op vrijdag een reünie van oud eerste elftal spelers met op zaterdag allerlei activiteiten voor alle leden jong en oud, afgesloten met een band in de kantine. Op zondag een wedstrijd van het eerste tegen oud-Cambuur spelers. Ido Homminga, Wim Velthuis, Theo en Niels Outhuijse hebben veel werk gestoken in dit mooie weekend met een weerzien van veel oud-Roburianen. Op de reünieavond was een grote fototentoonstelling te zien van 90 jaar Robur in beeld en verhaal. Er werd een Petje-op-petje-af quiz gehouden met bijzondere en grappige feiten uit de geschiedenis van de club. Ook werden er oude Robur-liederen gezongen. De sfeer was fantastisch. Vele vrijwilligers werkten mee aan dit onvergetelijke weekend. De 100 jaar leek in zicht.
Tijdgeest
Het was ook de periode van ploeteren in de blubber naar het ‘schone’ kunstgras. Van allemaal andere tenues naar allemaal netjes in hetzelfde sponsortenue van jong tot oud in de kledinglijn van de club. Van met knikkende knieën afbellen bij de trainer naar een Wattsappje met afmelding zonder schroom vijf minuten voor de wedstrijd, maar nog altijd met veel plezier dat mooie spelletje voetbal spelen. Ook het clubblad Rondom ‘t Vierkant kreeg nieuw leven ingeblazen met veel info en foto’s. Robur kreeg ook een eigen website boordevol informatie en praktische toepassingen, die nu niet meer weg te denken zijn.
Superinvallers
Nieky Dekker en Chris Douwsma Chris kwam uit Limburg en in Harlingen kwam hij te wonen tegenover Joop Sopacua. Joop trainde de jeugd bij Robur. Het lag dus voor de hand dat Chris daar kwam voetballen, eerst in de B-junioren en later een aantal jaren in de A’s. Nieky zat op de St. Michaëlschool en het was toen zo dat je dan bij Robur ging voetballen. Chris vertelde dat hij bij Robur heel goed werd opgevangen en dat hij daardoor zijn moeilijke jeugd wat kon vergeten en op het rechte pad bleef. De eerste trainer was Johan Ligthart, bijgestaan door Follie Bijlsma en Jacob ’20’ de Jong. Ze hadden ook al een shirtsponsor nl. Servi floot, een geel shirt met verticale banen. Zowel Nieky als Chris waren in de jeugd wat ongeleide projectielen. Vaak haalden ze het einde van de wedstrijd niet. Naarmate ze ouder werden ging het beter, mede door de goede begeleiding. Chris speelde in de spits en Nieky linker of rechter spits, op het middenveld en later zelfs op de back positie. Vanaf de A-junioren, die toen op de zondagochtend speelden, werden ze vaak gevraagd voor de andere teams. Ook kwamen ze zoals wissel bij het eerste elftal. Ze vonden dat een eer. Toen ze bij het tweede elftal uit tegen vv Harlingen speelden was de afspraak dat ze één helft zouden spelen, maar Joop Sopacua de trainer dacht dat de trainer van het eerste niet zou komen kijken en liet ze de tweede helft ook opdraven. Toen de andere trainer dit zag moesten ze meteen gewisseld worden. Ze bleven, zo zou je het kunnen noemen, de vaste wissels van het eerste. Ze wisten beiden hun plaats en accepteerden dat. Vaak vielen ze beiden in en dat leidde vaak tot winst door het winnende doelpunt te scoren. Later werden ze vaste eerste elftalspeler. Chris is tot zijn 37ste blijven voetballen in het eerste en behaalde trainersdiploma’s. Logisch gevolg dat hij ook trainer werd. Eerst bij de jeugd en later het eerste elftal in het laatste seizoen bij Robur. Nieky kon vanwege zijn werk bij defensie niet altijd aanwezig zijn. Toch was hij er zeer regelmatig en trainde hij ook bij de jeugd. Beide mannen kijken terug op een prachtige periode bij de Geel-Zwarten.
Robur 1 en trainers
De cijfers tonen aan dat Robur 1 tussen 2000 en 2010 de beste prestaties leverde uit de historie. In 2001 met trainer Guus Janssen en 2008 met trainer Steffen Hansma kon er met overmacht het kampioenschap gevierd worden in het seizoen ‘05-’06 was Robur zelfs erg dicht bij de 3e klasse met een 2e plaats in de competitie, maar de nacompetitie bleek een stapje te veel. Gerard van der Veen was de trainer. Hoogtepunt in dit seizoen waren de historische derby’s tegen de v.v. Harlingen. Nog niet eerder speelden beide ploegen in de competitie tegen elkaar. Waar grote broer Harlingen vaak won in oefenduels of in de zaal, daar won Robur beide duels in de competitie met duizenden supporters langs de kant. De kaartje-verkopers konden de aanloop niet aan. De thuiswedstrijd was spannend, maar Robur trok aan het langste eind door met 3-2 te winnen. In het uitduel bezweek Harlingen onder de druk en werd het 0-4. Robur behaalde hiermee definitief de nacompetitie. Voor Harlingen was het een doom-scenario. Ze degradeerden naar de 5e klasse. Het feest in de Robur kantine was er niet minder om. Ook trainer Rinse Werkhoven zette een unieke reeks neer met Robur door 3 jaar op rij in de 4e klasse te blijven van 2002 tot en met 2005. Vanaf 2009 volgden er weer wisselende seizoenen met promoties en degradaties. Johny Nota, Febo Roosenburg en Chris Douwsma waren de trainers. Oud speler Chris Douwsma sloot hiermee de geschiedenis als de laatste trainer van Robur 1 in het seizoen 2013-2014. Steevast werd het elftal gevolgd door de vaste supportersschare van de 5e colonne. Het spitsentrio Douwe Kamsma, Sander Zeilmaker en Niels Outhuijse zorgden in deze periode voor in totaal 350 competitiedoelpunten en waren gevreesd in de regio. Ook Hilko Mulder, René Metz en Bram Wijbenga waren sterke krachten in het elftal, die niet gemist konden worden. Supersub Joost Outhuijse eerst keeper, later spits schoot of kopte ze ook regelmatig binnen na een invalbeurt. Laten we de andere selectiespelers ook niet vergeten, maar deze staken er bovenuit qua seizoenen en of doelpunten. Winst of verlies de seizoenen werden in deze periode steevast afgesloten met onvergetelijke weekendjes Centerparcs of andere vakantieoorden. Hier is een boek over te schrijven!
Damesafdeling
De dames deden qua niveau in deze periode een stapje terug in klasse, maar het plezier was er niet minder om. In het 2005-2006 werden ze met zekerheid kampioen! Trainer en begeleiders in deze tijd waren Sjoerd Nota, Bennie Zeilmaker en Dicky Jilderts. Ook was er de grote opkomst van het meisjesvoetbal, tegenwoordig niet meer weg te denken. Robur had een aantal meisjesteams in de laatste jaren van het clubbestaan.
Bestuur
In 2010 neemt Henk Metz afscheid als voorzitter na een jarenlange staat van dienst waarin veel stappen werden gezet, waaronder de realisatie van een nieuwe accommodatie en de kunstgras oefenhoek. Theo Outhuijse nam voor een aantal jaren het stokje over van Henk. Jeanet Wijbenga was secretaris als opvolger van Magriet Hobma en Folkert Bijlsma beheerde de penningen. René Metz nam deze functie van Folkert over. Gerrit Esveld was gedelegeerde vanuit de jeugd en Petra Helvrich vanuit de Damesafdeling.
Ereleden en sponsors
In de periode 2000-2014 zijn een aantal vrijwilligers tot erelid gekozen Jan Dijkstra, Gerrit Esveld, Henk Metz, Willie Hobma, Theo Outhuijse, Jan Helvrich, Herman de Bruin en Janet Wijbenga kregen voor hun zeer verdienstelijke werk op uiteenlopende vlakken deze erenaam en het speldje toebedeeld. De hoofdsponsors in deze periode waren Muurling Assurantiën, Roosenburg Makelaardij en Prosoft ICT.
Jeugd
Ook bij de jeugd waren er de nodige ontwikkelingen in jaren 2000 en later. Waar we het in de jaren ‘90 nog gewoon vonden om als knaapjes al op het grote veld heen en weer te vliegen, daar vond de overgang plaats naar kleinere veldjes afhankelijk van de leeftijdscategorie. We spreken niet meer over A, B, C, D, E, of F, maar JO19, 17, 15 enz. Ook de mini pupillen leren spelenderwijs al de beginselen van het voetbalspel. Modificaties om het spel aantrekkelijker te maken, maar vooral nog steeds het plezier wat van de gezichten af te lezen was. Ook ontstond in de vorm van de Harburleague en SJO de eerste samenwerking tussen Robur en Harlingen.