Eind juli verscheen het jaarverslag 2021 van de Pilot Harlingen. Het beschrijft in ruim 20 pagina’s welke activiteiten vorig jaar zijn ondernomen om in Harlingen schade door de zoutwinning te voorkomen. Een gratis exemplaar is verkrijgbaar door een mailtje te sturen aan info@pilotharlingen.nl.
De voorgenomen zoutwinning bij ‘Harlingen Havenmond’ zorgde een kleine 10 jaar geleden voor onrust bij de vereniging Oud Harlingen. Dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2 centimeter bodemdaling in de veerhaven vergunde, impliceert immers dat waarschijnlijk de gehele monumentale binnenstad met enige bodemdaling te maken gaat krijgen. De Stichting Bescherming Historisch Harlingen (SBHH) werd in het leven geroepen om schadelijke effecten daarvan te voorkomen. De ledenvergadering van Oud Harlingen stelde een pakket van eisen vast, als basis voor gesprekken van de SBHH met gemeente, provincie en Frisia Zout. In 2019 legden de partijen het voorkómen van schade voor de stad en zijn inwoners als gezamenlijk belang vast in een Samenwerkingsovereenkomst.
Uit het jaarverslag blijkt dat het maken van afspraken over het voorkomen van schade nog heel wat voeten in aarde heeft. Effecten van activiteiten in de ondergrond zijn tevoren te modelleren, maar nooit met 100% zekerheid te voorspellen. Met onder- en bovengrondse metingen wordt er aan gewerkt de situatie van de stad zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen vóór er invloed van bodemdaling door de zoutwinning kan zijn. Rond de zoutwinning spelen echter ook nog allerlei andere zaken: delfstofwinning in de Waddenzee ligt politiek onder een vergrootglas; gemeenten en provincies willen in toenemende mate invloed op delfstofwinning in hun grondgebied; de wetenschappelijke kennis over mijnbouw in Nederland vertoont nog hiaten; er is politieke en juridische onduidelijkheid over zorgplicht, aansprakelijkheid en verjaring van schade. De Pilot Harlingen volgt al die ontwikkelingen en wil er, waar mogelijk, ook een voortrekkersrol in spelen.
Al deze onderwerpen passeren in het jaaroverzicht de revue. Want naast een inhoudelijke taak ziet de Pilot Harlingen het richting de Harlinger bevolking ook als een belangrijke verantwoordelijkheid transparant te communiceren over alles wat met de zoutwinning samenhangt. Wie interesse heeft in het jaarverslag kan per mail een exemplaar aanvragen, of terecht bij de bibliotheek of de Groenlandsvaarder. Daar liggen ze klaar voor elke belangstellende.