Aanstaande maandag, 28 november, worden meer dan duizend leerlingen van RSG Vestdijk verrast met een Young Impact Take Over. Ze krijgen op die dag geen les, maar maken in plaats daarvan impact op hun eigen buurt. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 jongeren zich wil inzetten voor de maatschappij, maar niet weet hoe of waar ze moeten beginnen. Daarom reist jongerenorganisatie Young Impact het hele land door om scholen ‘over te nemen’ met deze bijzondere projectdag. Het doel is om de aanwezige jongeren laagdrempelig te laten ervaren hoe zij een positieve impact kunnen maken op de samenleving.
Young Impact Take Over
Zodra de Young Impact binnen is, is het één groot feest. Er wordt een podium opgebouwd en de DJ zorgt meteen voor een dosis energie. De leerlingen krijgen op school workshops over thema’s als ‘talentontwikkeling’ en ‘stap uit je comfort zone’ om hen te motiveren hun talenten in te zetten voor een ander. Daarnaast helpt Young Impact hen te ontdekken welk thema zij belangrijk vinden. Vervolgens gaan ze ook écht in actie komen door deel te nemen aan een mega-challenge. De leerlingen gaan zwerfafval opruimen, kaartjes schrijven voor ouderen in verzorgingshuizen De Spiker en de Batting, kunstwerken maken over mentale gezondheid en spullen inzamelen voor een doel wat opkomt voor gelijke kansen, het Leger des Heils in Harlingen en voor Esperanza van der Laan die een burgerinitatief is gestart voor de Skule om 5 december cadeautjes in te zamelen (Sinterklaasactie NW Fryslan). De dag wordt afgesloten met een spectaculair optreden van een bekende artiest die de leerlingen zal belonen voor de gemaakte impact.
Wendy Kakebeeke, directeur Young Impact: “Na een schooljaar dat vooral in het teken stond van corona, starten we dit schooljaar spectaculair. We verrassen duizenden jongeren met een dag vol energie en impact. Natuurlijk met als doel om jongeren op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met maatschappelijke betrokkenheid.”
Burgerschap op RSG Simon Vestdijk
Vanaf 1 augustus 2021 gelden nieuwe wettelijke eisen voor de bevordering van burgerschap in het onderwijs. Dit maakt dat scholen de taak hebben om burgerschap en sociale cohesie te bevorderen. In dit kader is de school gestart met een werkgroep Internationalisering en Wereldburgerschap om activiteiten te organiseren die hieraan ondersteunend zijn. Teamleider havo/vwo bovenbouw, Geu Luik: “Als school leiden we op voor meer dan een diploma alleen. We willen nadrukkelijk een school zijn waarbij we een positie innemen in de samenleving, waarbij we verbinding zoeken met de regio en de buitenwereld naar binnen halen.”