Afgelopen maandag is Mensonides installatie gestart met het plaatsen van zonnepanelen bij woningen van de Bouwvereniging in de binnenstad. Het gaat om woningen die monument zijn, of vallen onder het beschermd stadsgezicht. Op de oranjerode daken komen gelijksoortige zonnepanelen, dit past beter in het stadsgezicht.
Aanpassen Welstandsnota
Gemeente Harlingen heeft haar welstandsnota op bepaalde punten aangepast, wat ruimte geeft om ook zonnepanelen te plaatsen bij huurders in de binnenstad. Samen met gemeente Harlingen, adviescommissie Hûs en Hiem en installatiebedrijf Mensonides heeft de Bouwvereniging plannen gemaakt voor de plaatsing van zonnepanelen. Dit op basis van de verruimde voorwaarden in de Welstandnota. Nu de eerste vergunningen verleend zijn worden de eerste zonnepanelen volgens deze nieuwe voorwaarden geplaatst.
Kleur aanpassen aan dak
Voor het aanzicht wordt de kleur van de zonnepanelen aangepast op de kleur van het dak. De eerste oranjerode zonnepanelen worden aangebracht op het Grachtswalplein, aan de voorzijde op het dak. Woningen in de binnenstad met een zwarte dakpan, krijgen zwarte zonnepanelen. Huurders hebben direct voordeel van de zonnepanelen. In de zonnepanelen zitten omvormers, waardoor er geen wachttijd is om aangesloten te worden. Door eigen opwekking, gaan de kosten voor stroomgebruik afnemen, dat is positief voor de beurs van de huurders.
Minder energieverbruik is goed voor de beurs
Petra van der Wier van de Bouwvereniging; “De laatste jaren hebben we flink geïnvesteerd in het verduurzamen van ons woningbezit met isolatie en zonnepanelen. In deze tijd met stijgende energiekosten ben ik blij voor onze huurders dat er nu ruimte is voor zonnepanelen in de binnenstad.”
De huurdersvereniging is zeer te spreken dat deze woningen nu ook zonnepanelen krijgen. “Het heeft vier jaren geduurd, maar dankzij onze niet aflatende inzet is het mooi dat ook deze huurders zonnepanelen krijgen”, aldus Laurens Posthumus, van de Huurdersvereniging Harlingen.
Erik de Groot, wethouder erfgoed “Sinds de huidige energiecrisis is de aanvraag voor zonnepanelen enorm gestegen. We zijn blij dat we tijdig de regels hebben verruimd zodat we nu goed kunnen inspelen op de actualiteit. Dit project is een mooi voorbeeld dat het plaatsen van zonnepanelen goed in balans kan zijn met behoud en omgang van ons cultureel/gemeentelijk erfgoed.”
In totaal worden zo’n 150 woningen van zonnepanelen voorzien. Op basis van de nieuwe voorwaarden, krijgen enkele woningen, vanwege aanzicht, geen vergunning voor zonnepanelen. De verwachting is dat Mensonides eind maart 2023 klaar is met het plaatsen van de zonnepanelen.