Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen bracht op 6 december een werkbezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Harlingen. In het bijzijn van de dagelijks bestuursleden van Wetterskip Fryslân, Otto van der Galiën en Bé de Winter gaf klaarmeester Egbert Dijkstra uitleg over de werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Bacteriën helpen het water zuiveren
Het huishoudelijk afvalwater komt in Harlingen binnen vanaf 14 plaatsen uit de omgeving van Harlingen. Daarnaast ontvangt de installatie ook afvalwater uit het industriegebied. Het rioolwater komt eerst door een rooster waar het grove vuil wordt verwijderd. Daarna stroomt het door meerdere compartimenten waar de bacteriën hun werk mogen doen. Hiervoor is het belangrijk dat de bacteriën voldoende zuurstof en voeding hebben. Hierna komt het water in de nabezinkingstank waar het gezuiverde water uiteindelijk in het van Harinxmakanaal terecht komt.
Schoonmaakdoekjes verstoppen rioolgemalen
De meeste vuile stoffen kunnen op deze manier uit het rioolwater worden gehaald. Niet alles; zo kunnen medicijnresten bijvoorbeeld nog niet uit het afvalwater gezuiverd worden. Er worden nog veel vochtige schoonmaakdoekjes doorgespoeld die in het riool terecht komen, terwijl deze hier niet thuis horen. Rioolgemalen kunnen hierdoor verstopt raken en ook schade oplopen.
Rioolslib wordt ingedikt
Wethouder Hendrik Sijtsma vroeg of het mogelijk is om de voedingsstoffen uit het rioolslib te hergebruiken om zo de kringloop compleet te maken. Volgens het Wetterskip is dat op dit moment nog niet mogelijk door de vele afvalstoffen die hier nog in zitten. Het rioolslib wordt nu per schip afgevoerd naar een slibontwateringsinstallatie in Heerenveen waar het slib nog extra ingedikt wordt. Daarna wordt het verder getransporteerd naar Moerdijk waar het slib wordt verbrand.
Harlinger rioolwaterzuiveringsinstallatie beter bestand tegen zout water
Opvallend is dat de bacteriën in de Harlinger rioolwaterzuiveringsinstallatie beter bestand zijn tegen zout water dan andere zuiveringen. Hierom is het, in tegenstelling tot andere rioolzuiveringen, ook mogelijk om in Harlingen pekelwater te verwerken van kaasfabrieken.