Bibliotheken Noord Fryslân heeft op negen locaties een Digi-Taalhuis. De Digi-Taalhuizen van de bibliotheek zijn een belangrijk onderdeel in het non-formele aanbod voor inwoners van Noord-Fryslân. Ze bieden ondersteuning aan mensen die de Nederlandse taal willen leren of hun taalvaardigheden willen verbeteren. Inmiddels zijn de Digi-Taalhuizen van Harlingen, Franeker, St.-Annaparochie, Hallum, Dokkum en Kollum gecertifieerd, meer dan de helft! Dat is goed nieuws, want dit geeft aan dat de werkwijze van onze Digi-Taalhuizen kwalitatief goed op orde is.
Proces en eisen certificering
Om gecertificeerd te worden, moeten de Digi-Taalhuizen aan een aantal normen voldoen. Zo horen ze een duidelijke visie te hebben op het leren van de Nederlandse taal en dienen ze te beschikken over gekwalificeerde vrijwilligers. Daarnaast is het van belang dat ze binnen het Digi-Taalhuis samenwerken en dat er een gevarieerd aanbod van programma’s en activiteiten wordt aangeboden, die gericht zijn op het verbeteren van de taalvaardigheden van de deelnemers.
Bij de certificering ontvangt de bibliotheek een auditrapport met bevindingen en aanbevelingen. Uit het auditrapport van bijvoorbeeld het Digi-Taalhuis van Dokkum komt naar voren dat ‘Het maatschappelijk effect van het Digi-Taalhuis duidelijk aanwezig is’ en ‘Er is voldoende informatie beschikbaar, die erop wijst dat er positieve resultaten en effecten worden bereikt met de non-formele educatie en taalactiviteiten.’ Dit zijn woorden waar wij als organisatie erg blij van worden. Bovendien geeft het auditrapport handvaten om het Digi-Taalhuis nog meer toekomstbestendig te maken, want de aanpak van laaggeletterdheid is een continu proces.
Het effect van een certificering
Het certificeringssysteem is niet alleen bedoeld om de kwaliteit van de Digi-Taalhuizen te waarborgen, maar ook om de samenwerking met andere organisaties te bevorderen. Zo werkt Bibliotheken Noord Fryslân samen met onder andere het Friesland College, gemeenten, welzijnsorganisaties, scholen en andere maatschappelijke partners om zo goed mogelijk in te spelen op de leerbehoefte van taalleerders.
Naast de samenwerking zorgt de certificering ervoor dat het Digi-Taalhuis weer onder de aandacht is bij de samenwerkingspartners. Want niet alleen het Digi-Taalhuis en de bibliotheek zijn betrokken bij de audit, ook de wethouder, de ambtenaar, alle ketenpartners, de deelnemers en vrijwilligers zijn erbij betrokken.
Het certificeringssysteem heeft ook voordelen voor de deelnemers aan de Digi-Taalhuizen. Door de certificering kunnen zij erop vertrouwen dat deze voldoen aan hoge kwaliteitseisen en dat zij de beste ondersteuning krijgen bij het oefenen met taal.
Kortom, de certificering van de Digi-Taalhuizen van de bibliotheek is een belangrijk proces dat de kwaliteit van de dienstverlening waarborgt. Door de certificering kunnen deelnemers erop vertrouwen dat zij de beste ondersteuning krijgen bij het oefenen met taal en Bibliotheken Noord Fryslân is trots op het feit dat al zes Digi-Taalhuizen gecertificeerd zijn. Op naar de volgende certificeringstrajecten!