Mariska Hibma werkt voor Bibliotheken Noord Fryslân in de vestiging Harlingen. Daar werkt zij als bibliotheek medewerker met specialisatie basisvaardigheden. Wij vroegen haar wat die specialisatie basisvaardigheden inhoudt en hoe je dat terug ziet in de Bibliotheek.
‘Mariska, je hebt een lange functietitel, kun jij uitleggen wat basisvaardigheden is?’
Bibliotheek medewerker met specialisatie Basisvaardigheden is een hele mond vol inderdaad!
Het woord: basisvaardigheden zegt het eigenlijk al. In onze maatschappij van tegenwoordig “moet” je de basis van het lezen, schrijven, rekenen en computeren voldoende beheersen om mee te kunnen blijven doen en zelfredzaam te zijn én te blijven.
‘Hoe zie je die basisvaardigheden terug in de bibliotheek?’
De Bibliotheek is de plek waar we de inwoners van Harlingen en omgeving willen en kunnen helpen. Dit doen we door het aanbieden van (veelal) gratis computercursussen of workshops. Denk aan cursussen over Starten met de computer, Windows 11, maar ook workshops over Veiligheid Online, Android op je mobiel, Wat kan ik allemaal regelen met mijn DigiD en nog veel meer. Dit zijn vooral digitale vaardigheden. Maar ook creatieve workshops zoals Wild Writing en Mooiere foto’s maken met je mobiel. Ook dát valt onder basisvaardigheden. Voor ieder wat wils! Tenslotte leren we gedurende ons hele leven lang.
Dit en meer ook op je Instagramtijdlijn? Volg ons ook op Instagram! Klik hier en volg ons!
‘Het Digi-Taalhuis is onderdeel van de basisvaardigheden, maar wat is het Digi-Taalhuis?’
In onze bibliotheek van Harlingen hebben we ook een Digi-Taalhuis. Dit is een samenwerking tussen Gemeente Harlingen, Friesland College en de Bibliotheek. Hier kunnen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en ook computeren terecht. Mensen die laaggeletterd zijn.
Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heb je dan ook beperkte digitale vaardigheden. Dan vind je bijvoorbeeld omgaan met een computer of een smartphone lastig. Een volwassene die laaggeletterd is, is géén analfabeet.
Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om alle informatie te begrijpen van bijvoorbeeld de gemeente, Overheid, werkgever of de school van zijn/haar kind. Mensen die dit beter willen leren óf willen bijleren kunnen terecht in ons Digi-Taalhuis. Met (opgeleide) vrijwilligers en een taaldocent van het Friesland College wordt er gekeken naar de eigen leervraag en hiervoor een passend traject gemaakt. Het Digi-Taalhuis kan niet zonder haar vrijwilligers. Dit zijn de mensen die een belangrijk onderdeel zijn en worden voor de deelnemers. En wij zijn altijd op zoek naar mensen die willen helpen.
‘Wat zie jij als een uitdaging binnen de basisvaardigheden?’
Wat ik zo jammer vind is dat er nog steeds een taboe hangt rondom laaggeletterdheid.
Als je weet dat in Harlingen 1 op de 9 mensen moeite heeft om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij omdat lezen, schrijven of rekenen lastig is dan is dat een grote groep. Waarschijnlijk woont er ook iemand bij jou om de hoek die wel hulp hierbij kan gebruiken. Wijs die “iemand’ op de mogelijkheden die er zijn!
Herken je jezelf of iemand in je omgeving in dit verhaal? Neem gerust contact met mij op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden. Je mag mij bellen of kom naar het spreekuur in ’t Vierkant op maandagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Ook als je wilt meehelpen als vrijwilliger in het Digi-Taalhuis, bel of kom eens langs in de bibliotheek.