Precies 5 jaar geleden, op 21 juni 2018, werd de Terpentoer feestelijk geopend. Dit bouwwerk was een project van Terpen en Wierden en bedoeld om de geschiedenis van Wijnaldum onder de aandacht te brengen.
Deze geschiedenis van dit eeuwenoude boerenland ligt enigszins verscholen maar vanaf de Terpentoer zie je goed de glooiingen van het terpenland.
Symbolisch kuieren we (6 km) deze langste dag van het jaar, via een deels onverhard pad, rond de Tjitsmaterp.
Wie woonden er in de vroege middeleeuwen op deze terp?
Nu is de terp begroeid met het groengele graan maar vanaf het begin van onze jaartelling stonden er houten boerderijen op.
Hier werd immers de kostbare fibula gevonden. Kostbaar, omdat het versierd is met goud en ingelegd met rood granaat, afkomstig uit India. Nooit werd er meer een dergelijk sieraad van deze allure gevonden.
Onderweg staan we meerdere malen stil en vertellen over de terpen en diverse panden en boerderijen op de route.
We lopen de zon ondergaande zon tegemoet en eindigen bij de Terpentoer. Dan is het tijd voor een toost op deze dag en ter afsluiting vertellen we een verhaal.
We starten woensdag 21 juni in groepsverband om 19.30 uur vanuit het Archeologisch Steunpunt. Deze locatie bevindt zich in de consistorie achter de kerk van Wijnaldum.
(in verband met herinrichting zijn de meeste vitrines in het Steunpunt momenteel niet gevuld)
Kosten deelname € 5,00. Kinderen tm 11 jaar gratis. Graag gepast betalen. Pinnen is niet mogelijk. Honden aangelijnd toegestaan. Deelname is op eigen risico.