Op 24 juni opent aan het Zaailand in Leeuwarden de digitale installatie “!=” van SIM (ook bekend als Saskia Korsten). De vrij toegankelijke opening start die dag om 17.00 uur met een toelichting van KOOKS-curator Adriaan Rees en een performance van Joris Collier en Gerdie de Jong. De nieuwe expositie loopt daarna tot en met zondag 24 september.
SIM kennen we allemaal van onze mobiele telefoon (‘Subject Identifier Module’). Saskia Korsten gebruikt de afkorting om naar de digitale wereld te verwijzen en omdat het ook gewoon haar eigen initialen zijn (Saskia Isabella Maria). In het dagelijks leven is Korsten docente aan kunstacademie Artez, crip technoscience-kunstenaar en onderzoeker.
Hersenbloeding
SIM werd in 2018 geconfronteerd met een hersenbloeding en moest jarenlang revalideren. Daarbij ontwikkelde ze naar eigen zeggen een ‘symbiotische relatie met technische hulpmiddelen waarmee zij een nieuw construct vormde’. Bij het overwinnen van haar verlamming en bijkomende klachten leerde zij sociale en (neuro)biologische werkzame systemen in, aan en om haar lichaam opnieuw kennen. Die ervaringen vertaalt ze nu al onderzoekend in werk buiten haar eigen lijf, bijvoorbeeld in video, audio, fotografie, code en performance.
Programmeertaal
De titel “!=” van haar installatie komt uit de programmeertaal Python die op basis daarvan het commando ‘niet gelijk aan’ uitvoert. Het teken kan niet uitgesproken worden, het is stil maar heeft een sterke visuele uitstraling. Het commando kan onzichtbaar in een systeem acteren zonder op de voorgrond te treden. Omdat de gescripte sociale en (neuro)biologische systemen bij Korsten werden ontregeld door de hersenbloeding kan juist zij reflecteren op de werking van het commando ‘niet gelijk aan’ in menselijke lichamen en die omkering van structuren als kunstenaar verbeelden.
KOOKS is een initiatief van Galerie de Vis in Harlingen. De beeldendekunstserie, schuin tegenover de ingang van het Fries Museum, startte in het kader van het Culturele Jaar 2018. Na KOOKS 13, een aardse en bijna rituele presentatie van Isidoor Wens, is het nu de beurt aan de digitale kunsten.