Als uitvaartondernemer maak ik doorgaans voor het eerst kennis met een familie nadat er iemand is overleden. Hoewel ik de overledene zelf niet persoonlijk heb gekend, krijg ik door de verhalen van de nabestaanden geleidelijk aan een beeld van wie deze persoon was. Maar er is ook een andere manier om elkaar te leren kennen.
Tabitha Stegenga van ‘Stegenga Uitvaartzorg’ legt uit dat het tegenwoordig steeds gebruikelijker is om een voorbespreking met een uitvaartverzorger te hebben. Steeds meer mensen willen hun uitvaartwensen graag vastleggen.
Een ontmoeting als voorbereiding op het komende afscheid
Een voorbespreking van een uitvaart is een ontmoeting tussen mij en de persoon die de uitvaart voor zichzelf of voor een geliefde wil regelen. Het is een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen van de uitvaart en kan de nabestaanden helpen om het afscheid te plannen en te organiseren op een manier die het best past bij de overledene en de wensen van de nabestaanden.
Tijdens deze ontmoeting kunnen verschillende zaken besproken worden, zoals de wensen met betrekking tot het afscheid, de locatie van de uitvaart, de invulling van de plechtigheid en de kosten die hiermee gepaard gaan. Na het gesprek kunt u de uitvaartwensen vastleggen en is er tijd om eventuele bijzondere wensen zorgvuldig voor te bereiden.
Belangrijk om elkaar te leren kennen
Ik zie het als een meerwaarde om de persoon in kwestie alvast te leren kennen en de sfeer te proeven. Zo’n voorgesprek kan veel rust bieden aan nabestaanden. Ze hoeven dan niet alleen te beslissen en hebben alvast duidelijkheid over de wensen van hun dierbare.
De voorbespreking vindt meestal plaats bij de mensen thuis, maar kan ook bij mij op kantoor of op een andere locatie plaatsvinden. Tijdens het gesprek zal ik informatie geven over de mogelijkheden en de kosten van verschillende opties. We praten over alles wat er bij een uitvaart maar voorbij kan komen, het geeft u een idee hoe u het afscheid vorm kunt geven.
Praten over de uitvaart geeft rust
Een voorgesprek is altijd verstandig, omdat dit de persoon of nabestaanden de tijd geeft om in alle rust de uitvaart te regelen en de kosten hiervan in kaart te brengen.
Wanneer er over de uitvaart wordt gesproken, worden wensen en ideeën gedeeld, waardoor het afscheid zo persoonlijk en betekenisvol mogelijk kan worden gemaakt. Het is een manier om eventuele onzekerheden of zorgen weg te nemen en geeft een gevoel van controle in een emotionele tijd.