Professionele strandbewaking door KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) verzorgt ook deze zomer de professionele strandbewaking op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog en werkt samen met de Wassenaarse Reddingsbrigade. Vrijdag 23 juni zijn de KNRM lifeguards officieel gestart op Ameland.
Tot en met zaterdag 2 september zullen er op de elf stranden dagelijks ruim 30 lifeguards zorgen voor toezicht op bewaakte strandgedeelten. Op Ameland is de strandbewaking al op 23 juni begonnen en vertrekken de lifeguards zondag 17 september van de stranden.
Zonebewaking
De KNRM lifeguards zijn herkenbaar aan de rood-gele kleuren van hun kleding en materieel. De lifeguards houden toezicht op bewaakte strandgedeelten, tussen de rood-gele vlaggen. Binnen deze zone wordt aan de waterlijn toezicht gehouden en worden activiteiten zoals kite-, wind- en golfsurfen geweerd. De KNRM lifeguards geven informatie en tips en houden scherp in de gaten wat er op en in het water voor de kust gebeurt. Zo proberen lifeguards te voorkomen dat baders en zwemmers in problemen komen. Gebeurt dat tóch, dan gaan ze onmiddellijk te water voor een reddingsactie.
Elke dag zetten de lifeguards een zwemvak uit, dat gebeurt op basis van een risico-inventarisatie. Het zwemvak is beperkt in breedte om te kunnen garanderen dat de lifeguards binnen drie minuten bij zwemmers in nood zijn. Buiten deze zone is het strand onbewaakt, maar wordt het wel vanuit de reddingposten in de gaten gehouden.
De lifeguards hebben de beschikking over terreinvoertuigen, reddingwaterscooters, rescue boards, een AED en EHBO-materiaal. Wanneer het nodig is, wordt assistentie gevraagd van de reddingboten van de KNRM.
Video met uitleg over zonebewaking: https://youtu.be/Hq1C0BA_6os
Opleiding
Zoals elk jaar bestaat de groep KNRM lifeguards uit een goede mix van ervaren en nieuwe medewerkers. De nieuwe strandwachten zijn in de aanloop naar het zomerseizoen opgeleid tot beach lifeguard. De meeste lifeguards hebben ook opleidingen gevolgd in het besturen van terreinvoertuigen (4×4) en reddingwaterscooters. Na voldoende praktische trainingsuren met de reddingwaterscooter op het eiland, zullen de nieuwe lifeguards een examen afleggen.
De KNRM lifeguards werken volgens de Code Lifeguarding, een kwaliteitsstandaard voor uitrusting, materiaaleisen, opleidingsniveau, communicatiemiddelen en kwaliteit van dienstverlening. De KNRM heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de Code en deze in november 2022 samen met de Reddingsbrigade en 31 lokale lifeguardorganisaties ondertekend.
Inzet lifeguards 2022
Naast het preventieve werk komen de KNRM lifeguards elk jaar honderden keren in actie. In 2022 ging het in totaal om 844 acties. Waarvan 682 keer voor kleine EHBO gevallen zoals schaafwondjes of kwallenbeten, 27 keer voor grote EHBO gevallen waar een ambulance of traumahelikopter aan te pas moest komen en 24 keer voor een verdwaald kind. Daarnaast zijn 49 reddingsacties uitgevoerd waarbij in problemen geraakte zwemmers zijn geholpen.
De KNRM lifeguards hopen er dit jaar samen met de strandgasten een mooi en vooral veilig strandseizoen van te maken.
Alle bewakingslocaties en -tijden op de stranden van de Friese Waddeneilanden en Wassenaar zijn te vinden op https://www.knrm.nl/redden-en-helpen/strandinformatie