Baken Vlieland: SIN▲TθPIUM is een ruimte waarin de rust opgezocht kan worden en de geest verruimd. Kunstenaar Heleen Blanken doet al langer onderzoek naar het onderscheid tussen de menselijke en natuurlijke omgeving en zoekt waar mens, natuur en techniek samengaan. Op Vlieland realiseert zij een nieuwe variant van haar reeks ‘kapellen’. Een architectonische ruimte in het landschap, waarin elke vorm en kleur van de natuur een nieuw karakter krijgt. Wie binnentreedt weet letterlijk niet wat hij ziet. Blanken maakte gebruik van prismaplex, een materiaal dat licht breekt en verstrooit, en laat een onderdeel van het gebouw bewegen.
Te ervaren van 6 augustus tot en met ITGWO
SIN▲TθPIUM krijgt een tijdelijke plek in de bossen van Vlieland, vlakbij camping Stortemelk. De kunstinstallatie is dagelijks te bezoeken in de periode van zondag 6 augustus t/m zondag 3 september, het weekend van festival Into the Great Wide Open. En dat is niet zo gek want dit vierde Baken van Hi-Lo is een gezamenlijke productie met ITGWO.
Een bezoek kan verrijkt worden met een live begeleide wandeling of een audiotour, die bezoekers van Museum Tromp’s Huys, door het bos of langs het water, naar SIN▲TθPIUM van Heleen Blanken leidt.
Kunstenaar PJ Roggeband en performer Leendert Vooijce maken elk een circa drie kwartier durende tocht. Op sommige dagen zijn zij zelf de gids, op andere dagen is hun audiotour in het museum te verkrijgen.
Opening zondag 6 augustus
De opening is op zondag 6 augustus bij Museum Tromp’s Huys. Na een korte opening gaat de groep in twee delen, onder de bezielende leiding van kunstenaars PJ Roggeband en Leendert Vooijce, naar SIN▲TθPIUM. Daar vertelt kunstenares Heleen Blanken over de totstandkoming van het werk en verricht burgemeester Michiel Schrier de officiële opening.
Over Hi-Lo
Baken Vlieland is een initiatief van stichting Hi-Lo, een nieuw beeldende kunstmanifestatie in het Waddengebied. In de zomer van 2023 wordt Hi-Lo voor het eerst zichtbaar op de Waddeneilanden en langs de Waddenkust door enkele grote, publieke kunstwerken: de Bakens. Daarnaast verbindt Hi-Lo zich met bestaande lokale kunstinstellingen en bouwt aan een groeiend netwerk in dit uitzonderlijke gebied, dat Unesco Werelderfgoed is.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.hi-lo-art.com.