Donderdag 21 en vrijdag 22 september kregen 18 enthousiaste leerlingen uit 3 havo en 3 atheneum van het RSG Simon Vestdijk de geweldige kans om mee te doen aan een wel heel bijzondere opdracht: een 30-urige hackaton. De leerlinge die allemaal tot het technasium van de school behoren, gingen 30 uur onafgebroken op school aan het werk met het project. Thema van de hackaton was ‘wij hebben de toekomst’, waarbij verschillende groepen onderzoek deden naar verschillende voedsel vraagstukken. ‘Wat als we afval en reststromen leren zien als grondstof en hoe kunnen we daar dan een duurzamer voedselsysteem mee bouwen?’ of ‘een groeiende wereldbevolking vraagt om een groeiende voedselproductie, maar hoe kunnen we met minder ruimte meer produceren?’
Hackaton
Een hackathon is een soort snelkookpan. Onder hoge tijdsdruk kun je namelijk veel mooie dingen bereiken. Die tijdsdruk zorgt ervoor dat teams meer focus hebben en sneller bijzaken van hoofdzaken gaan scheiden. Speciaal om de teams te helpen stonden er experts en andere hulptroepen standby. Met veel enthousiasme gingen de leerlingen aan de slag. De slogan van de hackaton, eat, sleep, hack & repeat, geeft een goede samenvatting van de twee dagen. 30 uur onafgebroken aan de slag met een voedselvraagstuk, betekende ook slapen op school. Slapen was iets dat de leerlingen niet hoog op de prioriteitenlijst hadden staan, maar uiteindelijk heeft iedereen de broodnodige uurtjes gepakt, met als resultaat op vrijdag een fanatieke club leerlingen die hard werkten om de deadline te halen.
Bruisende ideeën
De leerlingen van RSG Simon Vestdijk zijn voortvarend aan de slag gegaan. Geweldige futuristische ideeën werden uitgewerkt in prototypes en filmpjes. Zo wilde een groep meer oppervlakte creëren om voedsel te produceren door een draaiend rad, inclusief UV licht en bewatering. De capaciteitsvergroting was 6x. Dit was dus een prachtige opbrengst. Een andere groep is bezig geweest met een gezonde snackbox, die daarbij mogelijk ook te koop zou kunnen zijn in de kantine van de school. Ook het logistieke aspect kreeg de nodige aandacht. Pijpleidingen ondergronds, waarin gesealde, dus langer houdbaar, pakketten voedsel vervoerd werden op waterkracht. Zo is er geen CO2 uitstoot en is de bestelling op maat.
De uitslag
De hackaton is een initiatief van Nationaal Programma Groningen. Veel scholen deden in Noord Nederland namen deel aan dit project. Vrijdag 22 september om 16.00 was de deadline voor alle groepen. Voor de leerlingen was het toen tijd voor ontspanning, terwijl ondertussen de jury alle ingezonden ideeën aan het beoordelen was. Om 18.00 uur kwam de uitslag. Voor de groepen van RSG Simon Vestdijk helaas geen finale plaats, maar desondanks wel fantastisch goede ideeën, die de leerlingen de komende 7 weken verder uit gaan kristalliseren. Technator en docent Onderzoek & Ontwerpen, Maaike Visser, kijkt met veel plezier terug op de hackaton: “Ik ben trots op onze doorzettende leerlingen, ook al waren ze moe. Ik ben trots op de creatieve breinen die aan stonden en blij met de positieve sfeer. Kortom, voor herhaling vatbaar!”