November is een extra leuke maand in alle Friese bibliotheken dankzij Heel Nederland Leest. Elke bezoeker (lid of niet lid) krijgt de hele maand het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl cadeau. Daarnaast zijn er mooie literaire middagen. Zo geeft de auteur van het cadeauboek, Annejet van der Zijl, een lezing in de bibliotheken in Dronryp en de Westereen. En in Dokkum, Franeker en Harlingen zijn er middagen over de sporen van het slavernijverleden die nog altijd zichtbaar zijn in die drie steden.
Over cadeauboek Sonny Boy
Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze Joden in huis te nemen – met alle consequenties van dien. Het meeslepende boek is vanaf woensdag 1 november gratis af te halen in alle bibliotheken (zolang de voorraad strekt). De verfilming van het boek is te bekijken in Bibliotheek Schiermonnikoog.
Annejet van der Zijl in Dronryp en De Westereen
Geniet van een bijzondere, literaire middag in Bibliotheken Dronryp en De Westereen op 11 november; Annejet van der Zijl, de schrijfster van Sonny Boy komt langs. Ze is één van de bekendste en meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. Ze schreef Anna, de veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt en promoveerde als historica op haar boek Bernhard – Een verborgen geschiedenis over Prins Bernhard, bekroond als beste journalistieke boek en genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Dat laatste gold ook voor Gerard Heineken – De man, de stad en het bier en voor De Amerikaanse prinses. Voor haar totale oeuvre ontving ze o.a. de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamse Prijs voor de Kunst. Tijdens deze lezing wordt ze geïnterviewd over met name de liefdesgeschiedenis Sonny Boy en er is alle ruimte om vragen te stellen. Na afloop kunt u een boek door Annejet laten signeren. Deze lezing is net als het boek een cadeau van de bibliotheek en dus gratis bij te wonen. Het aantal stoelen is beperkt, dus een ticket reserveren via de website of in de bibliotheek is wel noodzakelijk. (ontdekdebieb.nl/heelnederlandleest)
Sporen van het slavernijverleden in Dokkum, Franeker en Harlingen
Sonny Boy heeft bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn over onderwerpen als racisme en discriminatie en het bespreken van de complexe geschiedenis van Nederland. Slavernij werd in de Nederlandse koloniën formeel afgeschaft in 1863, maar de gevolgen en erfenis ervan zijn nog steeds voelbaar én zichtbaar ook in Dokkum, Franeker en Harlingen. Barbara Henkes is historica en schreef een boek over de sporen van het slavernijverleden in de drie Friese steden.
Ze vertelt erover in de bibliotheek (24 november in Dokkum, 25 november in Franeker en 26 november in Harlingen) en bij goed weer is er een korte stadswandeling langs plekken die herinneren aan het koloniale verleden. Na deze bijzondere geschiedenisles die ons met andere ogen naar de eigen omgeving laat kijken, halen we de thema’s uit Sonny Boy naar het heden. Daarvoor gaat Barbara Henkes in gesprek met Jaleesa Schiphorst of Björn Fräser, beide betrokken bij Comité 30juni-1juli Fryslân en Tûmba. Bestel gratis tickets voor deze activiteiten in de bibliotheken of via ontdekdebieb.nl/heelnederlandleest.