De Statenfracties van GrienLinks, PvdA, SP, D66 en PvdD maken zich zorgen over de grote stijging van het aantal parkinsonpatiënten in Fryslân. Zij roepen het college onder meer op om mee te werken aan een Parkinson landkaart voor Fryslân. De partijen stelden op 2 november vragen aan het college.
Op 30 oktober publiceerde Omrop Fryslân een artikel over het groeiende aantal Parkinsonpatiënten in onder meer Fryslân. Blijkens het artikel is het aantal patiënten met Parkinson de afgelopen jaren sterk gestegen: Van 1500 parkinson patiënten in 2010, naar 2600 nu. Dat is een groei van 58%. Er zijn volgens diverse onderzoeken sterke aanwijzingen dat de kans dat iemand parkinson krijgt vergroot wordt door stoffen die slecht zijn voor de mens. Voorbeelden hiervan zijn fijnstof en zware metalen die door industrieën worden uitgestoten. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat mensen die met pesticiden in aanraking komen een verhoogde kans hebben de ziekte te krijgen. In Frankrijk is parkinson bijvoorbeeld aangemerkt als beroepsziekte voor landbouwers.
Jochem Knol namens de vijf partijen: “Neurologen in ons land zijn bezig met het opstellen van een parkinson landkaart. Zo’n kaart is een hulpmiddel om in beeld te krijgen of er een relatie is met de omgeving, en zo ja, in wat voor omgeving de kans het grootst is om parkinson te krijgen. Parkinson is een erge ziekte. De landkaart kan de overheid helpen om gerichte maatregelen te nemen om het risico op het krijgen van parkinson te verkleinen. Met gerichte preventieve maatregelen kunnen we hopelijk zorgen dat minder mensen deze nare ziekte krijgen.”
De partijen vragen aan de provincie onder meer om actief mee te werken aan het opstellen van een dergelijke kaart. Ook vragen zij om de alarmerende cijfers onder de aandacht te brengen bij Seker en Sûn, het samenwerkingsproject in Fryslân voor zorg en welzijn.