Een schone gemeente zonder zwerfafval, daar doen we hard ons best voor. Maar echt schoon, dat lukt ons alleen samen. Op zaterdag 23 maart is daarom de jaarlijkse ‘Landelijke Opschoondag’. Een mooie manier om de lente in te luiden. De Landelijke Opschoondag is er om te laten zien dat afval níet op straat thuishoort en dat iedere actie telt.
Leen een grijper
Door het hele land organiseren mensen opschoonacties om hun straat of buurt schoon te houden. Ook gemeente Harlingen doet mee aan deze actiedag.
Wethouder Hendrik Sijtsma: “Leen voor deze actiedag een grijper bij de gemeente en help mee om van Harlingen de ‘Schoonste Stad aan het Wad’ te maken. Samen tegen zwerfafval. Zo maken Harlingen steeds wat schoner.”
Geef vóór woensdag 20 maart 2024 aan dat u een grijper wilt lenen. Dat kan bij Adry Attema via a.attema@harlingen.nl. Er zijn 20 grijpers beschikbaar, dus wees er snel bij! Voor meer informatie, bel gerust 0517-492289. De gereserveerde grijper kan worden opgehaald op vrijdag 22 maart tussen 13:00 en 16:00 uur, aan de Westerzeedijk 9 in Harlingen.
Opschoonkaart
Wilt u vaker opruimen én net als 35 andere Harlingers een eigen gebiedje schoonhouden? Meld u dan aan én adopteer uw eigen gebied. Het gebied mag zo groot zijn als u zelf wilt. Ga naar de kaart en adopteer uw gebied bij Nederland Schoon: Kijk op de website van Nederland Schoon(externe link).
Doe je mee? Laat het weten dat u meedoet via a.attema@harlingen.nl.
In 2030 voor 100% vrij van zwerfafval
Nederland Schoon is de partij achter de Landelijke Opschoondag. Zij zijn ervan overtuigd dat Nederland in 2030 voor 100% vrij van zwerfafval kan zijn. Dat betekent dat iedereen al het afval op de juiste manier weggooit, grondstoffen worden hergebruikt en de opruimkosten minimaal zijn. Dit jaar is het thema van de Landelijke Opschoondag “De straatus opschonus – ook wel Grondige Opschoner genoemd”. De verpakkende industrie is al volop bezig met het verduurzamen van verpakkingen en het aanscherpen van hun beleid, om zo zwerfafval te voorkomen. Elke verpakking heeft een waarde in de keten, als die op de juiste manier wordt weggegooid. Grondstoffen kunnen worden hergebruikt, opruimkosten worden bespaard, kortom: elke verpakking telt!