Donderdag 5 september werd onder toeziend oog van veel familieleden Hoogland, gekomen uit alle delen van het land, een bord onthuld op het nieuwe parkeerterrein van wooncentrum Almenum. Naast de familieleden was wethouder Erik de Groot aanwezig alsmede Petra van der Wier en Jan Boelens van De Bouwvereniging Harlingen. Hans Scheer en Minne Schiphof namens de gemeente. Johan Schikker namens Harlinga en de vroegere buren fam. Van Veen.
Om 15.30 uur heette wethouder Erik de Groot iedereen welkom, in het bijzonder het echtpaar Tine en Cees Hoogland. Hij noemde het een speciaal moment en ging nog even terug op de totstandkoming van de nieuwe naam voor het straks nieuw ingerichte gebied. “Uiteindelijk werd als naam gekozen de ‘Siem van Hulstlaan’. De familie Hoogland was daarover een beetje teleurgesteld, aangezien het gebied vroeger bij de tuinderij van Dirk Hoogland behoorde. De naam ‘Hooglandlaan’ zou in dit geval beter bij het gebied passen. Maar dit kon niet meer worden teruggedraaid,” aldus De Groot.
Hij vervolgde: “Tijdens het voetballen op Hemelvaartsdag hield Ubbo mijn echtgenote aan en vroeg waar ik was. Ik was thuis om andere dingen te doen. Ik ben toen snel naar het terrein van FC Harlingen gegaan en hoorde het verhaal over Cees Hoogland. We zijn toen beiden bij hen op bezoek gegaan en hebben beloofd ons best te doen om hier een mouw aan te passen. Uiteindelijk besloten we het parkeerterrein te vernoemen. Dat heeft even geduurd. Samen met Johan Schikker en de Bouwvereniging hebben we hierover gesproken, en uiteindelijk lag de verantwoordelijkheid bij de gemeente. Vlak voor de zomervakantie heeft het college besloten om het terrein het ‘Hooglandplein’ te noemen. Tijdens de Visserijdagen liet Cees Hoogland weten nog één wens te hebben: het plein naar zijn vader, Dirk Hoogland, vernoemen. Met spoed hebben wij het besluit genomen, door het college laten goedkeuren en alles formeel gemaakt.”
Minne Schiphof werd door wethouder De Groot nog even bedankt voor de snelheid waarmee het bord werd gewisseld. “Ik ben blij dat we op deze manier toch ook recht kunnen doen aan het verleden,” aldus De Groot.
Hierna gaf hij het woord aan Tine Hoogland, die al 62 jaar met Cees Hoogland getrouwd is. In haar toespraak, getiteld ‘Het is gelukt’, memoreerde zij het verleden van de familie Hoogland. “Het was 1880. Er waren twee broers Hoogland die uit het Bildt kwamen om hun toekomst in Harlingen te vinden. Na enig zoeken vonden zij deze grond en De Spiker, en zeiden: ‘Het is gelukt.’ In 1906 werd Dirk Hoogland geboren in het huis waar Gerrit Esveld tegenwoordig woont. Dirk vond een vrouw uit Rotterdam. Hoe is het mogelijk in die tijd, zonder Afsluitdijk en met weinig mobiliteit, dat iemand zo ver weg trouwde! Ze trouwden in 1928 en lieten een woning bouwen op hun eigen grond aan de Midlumerlaan 49: het huis Huibertha. Vanaf die tijd werd dat stuk grond langs de Midlumerlaan volgebouwd. Pa heeft mooie tijden gehad, kreeg zes kinderen en genoot van het werk op de tuin. Hij was ook een verenigingsmens. Hij zat als bestuurder in de veiling en de CAF, afdeling tuinbouw. Hij was een liefhebber van kaatsen en is vele jaren voorzitter geweest van kaatsvereniging ‘Eendracht’. Twee van zijn kinderen, Klaas en Cees, gingen bij hem op het bedrijf werken. Maar na jaren had de stad zijn grond nodig. Klaas vertrok naar Engeland en Cees stapte uit de tuinbouw en zocht zijn heil op Vlieland. We hebben het over 1968. Pa en Moe bleven in Huibertha wonen en de kinderen vlogen uit. Alleen die grond, dat is voor ons nog altijd Hoogland-grond, en het doet ons zo goed dat die naam nu weer tevoorschijn komt in het Dirk Hooglandplein.”
Vervolgens trokken Cees en Tine de Harlinger vlag van de paal en werd de naam ‘Dirk Hooglandplein’ onthuld. Hierna ging het gezelschap naar hotel Anna Casparii voor een verfrissing, en werd er op de goede afloop getoost.