Wereldwijd wordt van 25 november tot en met 10 december aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Dit gebeurt door middel van de campagne ‘Orange the World’. Kenmerkend voor de campagne zijn de gebouwen die in steden over de hele wereld oranje worden uitgelicht. Ook in Fryslân worden verschillende gebouwen oranje verlicht, waaronder het stadhuis van Harlingen.
Orange the World
In Nederland krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. Gemiddeld wordt elke acht dagen in Nederland een vrouw vermoord door (ex-)partnergeweld. Met de internationale campagne Orange the World wordt hier aandacht voor gevraagd. Oranje staat voor dageraad en zonsopgang: voor een hoopvolle, geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen.
Iedereen kan helpen om geweld te voorkomen
Het thema dit jaar is: Veilig, overal en altijd. Met dit thema willen we de bewustwording vergroten. Geweld tegen vrouwen vindt niet alleen achter de voordeur en op straat plaats, maar overal in de samenleving. Op al deze plekken kan je een medestander zijn. Jij kunt helpen, kijk niet weg als er iets gebeurt tussen collega’s op het werk. Jij kunt helpen door steunend commentaar te posten als iemand wordt geïntimideerd op sociale media. Jij kunt helpen door het noodnummer te bellen in de trein als iemand geïntimideerd wordt, of ga met meerdere mensen ertussen staan. Er zijn honderden manieren waarop je medestander kunt zijn in het dagelijks leven.
Wanneer iedereen zijn of haar stem gebruikt, helpen we om geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit te bannen. We helpen hierbij door mensen in je omgeving aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag en door zelf geen geweld te gebruiken. We helpen door ervaringsverhalen van vrouwen serieus te nemen. Door erover te praten, doorbreken we het taboe op geweld.
Hulp vragen
Het is voor vrouwen die te maken hebben met geweld en intimidatie binnen de relatie vaak moeilijk om dit aan bekenden of organisaties te vertellen. Daarbij is het voor hen vaak niet duidelijk waar ze de juiste hulp kunnen krijgen, is er sprake van schaamte en angst om niet te worden geloofd.
Veilig Thuis
Veilig Thuis geeft advies bij huiselijk geweld en kinder- of ouderenmishandeling. Iedereen kan advies vragen of een melding doen bij Veilig Thuis. Deskundige professionals ondersteunen jou. Of je nu zelf hulp zoekt of je zorgen maakt om een ander, of je een bezorgde buur bent of in een organisatie werkt, of je jong bent of oud, of je nu zelf slachtoffer of zelf geweld gebruikt. Veilig Thuis wil graag samen met jou het geweld stoppen. Bel voor advies en ondersteuning met Veilig Thuis. Dit kan via telefoonnummer 0800-2000 (24/7 bereikbaar) of chat via www.veiligthuisfriesland.nl. Bij direct gevaar bel 112.