Standplaats Vlieland, een residentieprogramma, gaat officieel van start. Dit initiatief, opgezet door Into The Great Wide Open, Museum Tromp’s Huys en Hi-Lo, biedt kunstenaars de kans om zich onder te dompelen in de unieke omgeving van het Waddengebied, met Vlieland als inspirerende thuisbasis. Met steun van het Mondriaan Fonds zullen drie geselecteerde kunstenaars in de eerste editie van Standplaats Vlieland werken aan hun artistieke projecten, die zich thematisch verbinden met de dynamiek van de natuur, ecologie en cultuur van het Waddengebied.
Een samenwerking geworteld in kunst en natuur
Standplaats Vlieland is ontstaan vanuit een gedeelde passie voor kunst en het landschap van de Wadden. Into The Great Wide Open, bekend van het jaarlijkse festival op Vlieland, heeft al sinds 2009 een sterke focus op beeldende kunst. Museum Tromp’s Huys, gevestigd in het historische huis van de Noorse zeeschilderes Betzy Akersloot-Berg (1850 – 1922), fungeert als cultureel ankerpunt op het eiland. Hi-Lo zet zich sinds 2020 in voor de structurele ontwikkeling en presentatie van kunst in het Waddengebied. Samen creëren deze organisaties een residentieprogramma waarin kunstenaars de kans krijgen om zich artistiek te verdiepen in de unieke context van Vlieland en haar omgeving.
De eerste kunstenaars van Standplaats Vlieland
De open call die in december uitging, leverde 62 inzendingen van kunstenaars op. Er zijn drie kunstenaars geselecteerd om als eersten deel te nemen aan Standplaats Vlieland. Zij zullen ieder op hun eigen manier reflecteren op de natuurlijke en culturele aspecten van het eiland en het Waddengebied.
Anne Fehres & Luke Conroy – ‘Bottle Up’
Anne Fehres en Luke Conroy werken samen aan het project Bottle Up. Als interdisciplinair duo zullen ze tijdens alle fasen van het onderzoek en de productie samenwerken en gebruik maken van hun eigen specifieke expertise – Anne in film en audiovisuele vormgeving en Luke in sociologie, beeldende kunst en onderwijs.
Bottle Up wordt een audiovisuele en interactieve installatie waarin plastic waterflessen een fictief en speels gesprek voeren. De flessen delen hun ‘levensverhalen’, waarbij ze actuele thema’s als klimaatverandering, waterbeheer en de impact van afval op het ecosysteem van het Waddengebied aankaarten. De installatie combineert digitale collagetechnieken, video, geluid en performance en wordt gevoed door gesprekken met wetenschappers en experts.
Jikke Lesterhuis – ‘De Cyclus van het Wad’
Jikke Lesterhuis is een Nederlandse kunstenaar die zich richt op poppenspel en animatie, twee kunstvormen waarin transformatie centraal staat. Haar werk ademt leven in het levenloze, waarbij ze alledaagse objecten omtovert tot karakters die denken, voelen en zich verbinden.
Tijdens haar residentie onderzoekt ze de cyclische natuur van het Wad in haar project De Cyclus van het Wad. Geïnspireerd door haar eigen ervaring als zeiler op de Wadden, creëert ze een voorstelling waarin de mens niet slechts een toeschouwer is van de natuur, maar er onlosmakelijk mee verbonden is. Met behulp van stop-motion animatie en poppen brengt ze de verhalen van het Wad tot leven, met oog voor de wisselwerking tussen mens en natuur.
Mels van Zutphen – ‘Geluid van het Wad’
Mels van Zutphen richt zich op film, fotografie en video- en geluidsinstallaties. Natuur en wetenschap zijn voor deze Nederlandse kunstenaar een grote inspiratiebron. Door te observeren, te documenteren en te ensceneren probeert hij onze perceptie van ‘de werkelijkheid’ op de proef te stellen. Hiermee wil hij zowel de schoonheid en absurditeit laten zien van de menselijke drang om de wereld om ons heen te verklaren.
Tijdens zijn project Geluid van het Wad richt hij zich op de wetenschap en natuurprocessen van het waddengebied en vertaalt hij het voortdurende proces van erosie, sedimentatie en getijdenbewegingen naar een geluidswerk. Met behulp van veldopnames en data creëert hij een dynamische geluidssculptuur, aangevuld met een live performance en videoregistratie, waarmee hij de verborgen ritmes en patronen van het Waddengebied hoorbaar maakt.
Een veelbelovende toekomst
Standplaats Vlieland is een initiatief dat het potentieel heeft om kunstenaars en het Waddengebied op een nieuwe en inspirerende manier met elkaar te verbinden. Door een brug te slaan tussen kunst, wetenschap en ecologie, draagt het project bij aan het bewustzijn van de unieke waarde van dit UNESCO Werelderfgoedgebied. Tijdens hun residentie zullen de kunstenaars hun omgeving op diverse momenten meenemen in hun werkproces, om zo ook bewoners van het eiland en het vasteland op de hoogte te houden van hun project en de voortgang.
Standplaats Vlieland wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.