![](https://i0.wp.com/harlingenonline.nl/wp-content/uploads/2025/02/Perspectief-2-scaled.jpg?fit=1024%2C576&ssl=1)
Penta Architecten
De restauratie van de Raadhuisbrug, een rijksmonument in de Noorderhaven, is in volle gang. Bij deze restauratie staat behoud van historische waarde centraal, inclusief een zorgvuldig gekozen nieuwe kleurstelling.
Een rijksmonument in ere hersteld
De Raadhuisbrug is niet alleen een brug, maar ook een belangrijk monument dat al generaties lang bij Harlingen hoort. In de Noorderhaven is de brug altijd een herkenbaar en vertrouwd beeld geweest.
In 1934 dreigde de brug te worden gesloopt vanwege bezuinigingen. Dit stuitte op verzet. Met 545 steunbetuigingen en een bezwaarschrift wist een actiegroep de gemeenteraad ervan te overtuigen dat de brug behouden moest blijven.
Deze historische brug wordt met zorg gerestaureerd, zodat zijn karakter behouden blijft. De gemeente werkt hiervoor samen met metaalrestauratiespecialisten Lilian Fopma en Joppe Kortleve van De Boer & De Groot, het bedrijf dat de restauratie uitvoert. Ook deskundigen op het gebied van monumentenzorg, kleurhistorie en restauratie denken mee. Net als de Monumentenstichting Harlingen, die straks eigenaar van de brug wordt.
Penta Architecten heeft geadviseerd over de kleuren. Dit deden zij op basis van historisch onderzoek en het advies van experts, zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Om een goede kleurkeuze te maken, is onderzocht hoe de brug vroeger gebouwd en onderhouden werd. Oude foto’s en eerdere restauraties zijn bekeken. Ook zijn resultaten van onderzoek naar vergelijkbare bruggen in Harlingen meegenomen.
![](https://i0.wp.com/harlingenonline.nl/wp-content/uploads/2025/02/Perspectief-1-1024x576.jpg?resize=640%2C360&ssl=1)
De kleurstelling is bepaald aan de hand van deze criteria:
- De functie en veiligheid van de brug
- Foto’s van de brug door de jaren heen
- De aansluiting op de monumentale Noorderhaven
- Het beeld dat Harlingers van de brug hebben
- De kleuren van vergelijkbare historische bruggen in de stad
Van titaniumwit naar historisch wit
De Raadhuisbrug is in de afgelopen decennia wit geschilderd. Dit was titaniumwit, een verfsoort die pas na de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld en veel witter is dan 19e-eeuwse pigmenten. Om de brug historisch verantwoord te restaureren, is onderzocht welke lichte tinten in de 19e eeuw werden toegepast.
Historisch onderzoek
Hoewel er geen verfresten zijn gevonden die de oorspronkelijke kleur van de Raadhuisbrug aantonen, geven oude foto’s een duidelijk beeld. De brug was altijd licht van kleur. Op sommige beelden zijn de bomen (de verticale metalen platen op de brug) donkerder dan de rest.
In de 19e eeuw gebruikten schilders loodwit als basis voor lichte kleuren. Door het te mengen met gele oker en houtskoolzwart ontstond een verf met een zachte grijs-groene tint. Kleuronderzoek bij andere historische bruggen in Harlingen wijst erop dat de Raadhuisbrug oorspronkelijk ook deze kleur had.
De gekozen kleuren
• Leuningen: Een lichte tint die recht doet aan het historische gebruik van loodwit.• Onderkant: Een grijsgroene nuance, passend bij de natuurlijke veroudering van loodwit.
• Bomen: Worden geaccentueerd en krijgen een subtiel donkerdere tint.
• Bruglantarens: Krijgen dezelfde tint als de bomen, zodat het geheel een harmonieuze uitstraling heeft.
Er is veel zorg besteed aan het behouden van het lichte karakter dat de brug al decennialang heeft. Op de afbeelding is te zien hoe de Raadhuisbrug er na de restauratie uit komt te zien.
Een brug met een toekomst
De restauratie van de Raadhuisbrug verloopt volgens planning. Als dit zo doorgaat, wordt de brug deze zomer opgeleverd en teruggeplaatst.
“De Raadhuisbrug is een icoon van Harlingen. We hebben dit proces uiterst serieus genomen, omdat we begrijpen hoe belangrijk deze brug is voor de stad,” aldus wethouders De Groot (erfgoed) en Sijtsma (bruggen).