![](https://i0.wp.com/harlingenonline.nl/wp-content/uploads/2025/02/Foto-Maritiem-scaled.jpg?fit=1024%2C683&ssl=1)
Van links naar rechts: Paul Schoute (Gemeente Harlingen), Gijs van Hesteren (Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen), Flip Harmsma (Maritieme Erfgoed Alliantie) Foto: Joachim de Ruijter
Harlingen heeft de grootste historische chartervloot van Nederland. Met ongeveer 70 schepen is dit een uniek onderdeel van het Nederlandse maritieme erfgoed. Niet alleen trekt de vloot toeristen naar de regio, maar het vertelt ook het verhaal van de rijke zeilvaartgeschiedenis. Om dit waardevolle erfgoed te beschermen en toekomstbestendig te maken, ondersteunt de gemeente Harlingen het project Rendabele Chartervloot met een subsidie vanuit de Regio Deal Noardwest-Fryslân.
Samenwerking voor behoud en vernieuwing
Binnen het project Rendabele Chartervloot bundelen de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) en de stichting Maritieme Erfgoed Alliantie hun krachten. Het doel van het project is om eigenaren van historische schepen te adviseren over hoe zij hun vloot rendabel, duurzaam en praktisch kunnen onderhouden.
Daarnaast richt de stichting Maritieme Erfgoed Alliantie een platform op dat schippers ondersteunt. Dit platform biedt praktische handvatten om in te spelen op de wensen van toeristen en helpt eigenaren om het maritieme erfgoedverhaal toegankelijker te maken voor een breed publiek. Ook stimuleert het platform samenwerking met andere ondernemers in de regio.
Innovatie door een pilot met schipper-eigenaren
Het project, dat eind 2024 van start is gegaan, loopt in ieder geval tot september 2025. In de eerste fase nemen vier schipper-eigenaren deel aan een pilot. Zij onderzoeken hoe de historische chartervaart toekomstbestendig kan worden gemaakt door innovatieve oplossingen te testen in hun dagelijkse praktijk.
Wethouder Paul Schoute: “Dit project laat zien hoe samenwerking en innovatie bijdragen aan het behoud van ons maritieme erfgoed. We willen dit erfgoed niet alleen veiligstellen, maar ook blijven delen met toeristen en inwoners, zodat het maritieme verhaal van Harlingen nog generaties lang kan worden verteld. Hiermee hopen we een inspirerend voorbeeld te zijn voor andere regio’s.”
Financiële steun vanuit de Regio Deal
Het project Rendabele Chartervloot wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van €40.000,- vanuit de Regio Deal Noardwest-Fryslân. De gemeente Harlingen heeft het initiatief opgepakt en samen met de betrokken partijen vormgegeven. Daarbij heeft de gemeente de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) bij het project betrokken en de subsidieaanvraag ingediend en verdedigd.
Met de Regio Deal Noardwest-Fryslân werken de gemeenten Harlingen, Waadhoeke, Leeuwarden, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân samen om de regio klaar te maken voor de toekomst. Binnen de Regio Deal wordt 40 miljoen euro geïnvesteerd in projecten omtrent leefbaarheid, economie en duurzaamheid. Meer informatie vindt u op www.regiodealnwf.nl.