
5,5 uur, dat is de tijd die een gemiddelde Nederlander per dag doorbrengt op schermen. Bibliotheken Noord Fryslân nodigt iedereen in april uit om zijn of haar eigen schermtijd te checken en te starten met een digitale detox. De bibliotheek helpt onder andere met tips en uitdagingen, bijvoorbeeld om je telefoon pas twee uur na het opstaan te pakken. Maar er is deze maand in de bibliotheek ook van alles te doen om meer offline te zijn. Van spelletjesmiddagen tot haakclubs en van een viswedstrijd tot workshops tuinieren. Misschien ontdek je wel een nieuwe hobby, dat is heel gezond want het werkt stressverminderend.
Offline workshops en lezingen in de Bibliotheek
Deze maand is de bibliotheek dé plek om je telefoon even aan de kant te leggen en je onder te dompelen in een wereld vol offline activiteiten! Of je nu je nieuwsgierigheid wilt prikkelen met een lezing over Kunstmatige Intelligentie in Bibliotheek Franeker (do. 10 april) of een potje wil schaken in Bibliotheek Harlingen (elke vrijdagmiddag). Of sluit je aan bij de spannende sessies Dungeons & Dragons in de bieb van Harlingen (o.a. op 12 april voor jongeren van 16 tot 18 jaar en 25 april voor kinderen van 10 tot 12 jaar). Kinderen kunnen deelnemen aan een filosofeersessie in Bibliotheek Harlingen op woensdag 16 april en wie de mooiste verhalen uit de pen wil laten rollen volgt de tweedelige workshop Schrijven met Chat GPT in Bibliotheek Franeker vanaf 6 mei. En mis niet de unieke kans om van filosoof Hans Schnitzler te leren over digitaal detoxen op 17 april in Bibliotheek Franeker. Voor meer details en om je aan te melden, ga je naar ontdekdebieb.nl.
Je telefoon slurpt aandacht? Dit helpt.
We staan er niet altijd bij stil, maar onze mobiele telefoons zijn gemaakt en ontworpen om zoveel mogelijk te gebruiken. Je hoeft’m maar aan te raken of neer te leggen en het scherm licht al op. Elke app heeft z’n eigen biepjes en berichtjes. En omdat we steeds meer apps op onze telefoon hebben, ben je eigenlijk nooit ‘klaar’. Ook daar zijn tips voor, wist je dat je je telefoon ook zo kunt instellen dat het scherm niet oplicht als je’m aanraakt of neerlegt? En dat je per app de meldingen kunt instellen of uitzetten? En dat je ook je apps kunt verplaatsen naar het tweede scherm? Uit het oog is immers uit het hart. Met al zulke handige tips helpt de bibliotheek je deze maand. Vragen over je mobiele telefoon? Loop even langs, dan helpen we je graag verder.
Zoveel jaar van je leven ben jij online
In de bibliotheek hangt ook een handige omrekentabel. Is je schermtijd nu 50 minuten per dag, of zelfs 200? Met de tabel zie je in één confronterende oogopslag hoeveel maanden of jaren van je leven jij op je telefoon doorbrengt. 120 minuten per dag, is bijvoorbeeld 6,5 jaar van je leven (bij de gemiddelde levensverwachting van 81 jaar). Wat kun je in die tijd wel niet allemaal doen! Nou, best veel. In 60 uur kun je bijvoorbeeld een nieuwe taal leren, de chachacha leer je in 12 uur, photoshop doorgronden kost je 13 uur, een propedeuse van een hbo-opleiding 1680 uur, 100 bladzijdes lezen doe je binnen 4 uur en een online cursus timemanagement doe je ook in 4 uur.
17-04: Gratis masterclass Digitaal Detoxen door Hans Schnitzler
Wil je echt alles weten over digitaal detoxen? Volg dan de masterclass van niemand minder dan filosoof en publicist Hans Schnitzler. Zijn essays en columns verschenen onder meer in de Volkskrant, NRC, De Standaard, De Groene Amsterdammer en bij Follow the Money. Hij schreef ook de Kleine filosofie van de digitale onthouding. In dit boek onderzoekt hij wat het betekent om offline te gaan in een wereld die altijd online is. De getuigenissen van zijn studenten roepen fundamentele en ongemakkelijke vragen op over onze verhouding tot de schermwereld. Tijdens deze masterclass Digitaal detoxen leer je over de zin en onzin van een digitale detox, waarom bewust je aandacht beheren cruciaal is in digitale tijden en krijg je praktische tips en strategieën voor minder schermtijd. De masterclass op 17 april in Bibliotheek Terschelling (14.00-15.30 uur) en Bibliotheek Franeker (20.00-21.30 uur) is gratis toegankelijk, wel is het nodig om een ticket te reserveren.
Bibliotheken Noord Fryslan sluit deze maand aan bij April op Stil, een initiatief van Firda. Meer informatie op ontdekdebieb.nl/digitaledetox.