
Oproep aan iedereen om de vlag uit te steken op de lokale dag van de bevrijding
In de nacht van 7 op 8 april 1945 werden ruim 700 Franse parachutisten in Drenthe en Friesland gedropt. Operatie Amherst moest de opmars van het geallieerde leger achter de vijandige linies ondersteunen. Zo’n 60 parachutisten kwamen terecht in de buurt van Appelscha. Het was het begin van de bevrijding van Fryslân, nu precies 80 jaar geleden. Dat herdenken en vieren we met tal van activiteiten, door met elkaar de vlag uit te steken op de lokale dag van de bevrijding én door het uitgeven van een bevrijdingskrant.
Deze week is de bevrijdingskrant als bijlage in de Friese huis-aan-huis bladen te vinden. In de krant een selectie van de ruim 125 activiteiten die in heel Fryslân georganiseerd worden rondom 80 jaar vrijheid. Het volledige en actuele aanbod voor de periode tot en met september is te vinden in de agenda op www.friesland.nl/vrijheid. De krant opent met een voorwoord van Andrew Parks, kleinzoon van Jim Parks, een van de laatste nog levende bevrijders van het noorden van Nederland. Beiden komen bij leven en welzijn van Jim, die inmiddels de respectabele leeftijd van 100 jaar gepasseerd is, begin mei naar Fryslân om met de Friezen 80 jaar vrijheid te herdenken en vieren.
Gratis krant ook los verkrijgbaar
In de krant reportages over de bevrijding van het Friese vasteland en de Friese Wadden, de Holocaust en aandacht voor de Indië Herdenkingen in Fryslân in augustus. De gratis krant is ook los verkrijgbaar bij de bibliotheken, VVV’s, musea, POIESZ supermarkten en tal van hotels en vakantieparken in de hele provincie. Online is de krant hier te lezen of op friesland.nl/vrijheid. Wie de komende maanden op de hoogte wil blijven van 80 Jaar Vrijheid in Fryslân volgt de ontwikkelingen op Facebook, Instagram en LinkedIn.
Overal de vlag uit in april, mei en juni
Appelscha werd in april ’45 als eerste Friese plaats bevrijd mede dankzij inzet van de Fransen. Noordwolde op 12 april als eerste door de Canadezen, in de dagen erna gevolgd door de rest van het Friese vasteland met op 18 april Makkum als laatste. Met Britse inzet werden in de maanden erna Terschelling (29 mei), Vlieland (31mei) en Ameland (3 juni) bevrijd. De Canadezen zorgden ervoor dat Schiermonnikoog op 11 juni van de laatste Duitse bezetters werd ontdaan en daarmee de bevrijding van Friesland en heel Nederland een feit was. De periode breekt dus aan dat het precies 80 jaar geleden is dat iedere plaats in Fryslân de vrijheid herwon.
Als eerbetoon aan de Fransen, Canadezen en Britten is binnen het collectief van 80 Jaar Vrijheid in Fryslân het idee ontstaan om op de dag van de daadwerkelijke bevrijding in iedere plaats de vlag van de bevrijder uit te hangen. Sytze Hilverda uit Dronrijp kwam met dit idee, dat de Kerngroep ‘Fryslân Betinkt & Fiert’ graag ondersteunt en van harte heeft aanbevolen bij de 18 Friese gemeenten. Daar is het inmiddels positief ontvangen en vrijwel allemaal geven zij gehoor aan onze oproep de vlag uit te steken op een aantal gemeentelijke locaties
Het initiatief kan in heel Fryslân navolging krijgen met de Nederlandse of Friese vlag, nog mooier natuurlijk met de Canadese, Franse of Britse vlag. Of met de speciale gevelvlag voor 80 Jaar Vrijheid in Fryslân, die verkrijgbaar is in de webshop van de Vlaggen Unie. De nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog heeft nog altijd zijn doorwerking op ons leven vandaag de dag. Ook in Fryslân. Vanuit
deze gedeelde geschiedenis als referentiekader is het belangrijk blijvend invulling te geven aan onze vrede, vrijheid, democratische samenleving en rechtsstaat. Juist nu de veteranen ooggetuigen ons ontvallen, is het zaak de verhalen van toen te blijven delen en er samen met de jongere generaties betekenis aan te geven.
Vrijheid deel je met elkaar
Wij kregen in 1945 onze vrijheid terug, maar op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de oorlogen in Oekraïne en Gaza. Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Op die manier blijft Nederland een vrij, tolerant land en Fryslân een aangename provincie om (samen) te leven. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar.
Netwerk ‘Fryslân Betinkt & Fiert’
De breed samengestelde ‘Kerngroep Fryslân Betinkt & Fiert’ ondersteunt alle initiatieven in het kader van 80 Jaar Vrijheid in Fryslân o.a. met advies, informatie, netwerkbijeenkomsten en door alle lokale en regionale activiteiten in de communicatie onder de aandacht van het Friese publiek te brengen. De Museumfederatie Fryslân, Stichting Erfgoed & Publiek, Kazemattenmuseum, Fries Verzetsmuseum, Pier21, Merk Fryslân, Comité Provinciale Herdenking 4 mei Prinsentuin, Bevrijdingsfestival Fryslân, LRE Foundation, Stichting Behoud Joods Erfgoed Friesland, Stichting Friesland 1940-1945, Stichting FB Cultuur Oranjewoud werken samen met als doel de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en er blijvend betekenis aan te geven.