
Op woensdag 16 april 2025 zijn in Harlingen zestien Struikelstenen geplaatst. Deze messing stenen liggen op de stoep voor huizen waar verzetsstrijders woonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt en omgebracht. Het initiatief komt van de Werkgroep Struikelstenen Harlinger Verzetslieden, in samenwerking met de gemeente.
De dag begon in het gebouw Milûk met een openingsspeech door burgemeester Sjerps. Hierna werd een deel van de documentaire “Here Lived” vertoond, die de persoonlijke verhalen van de verzetsstrijders vertelt. Ook werd een boekje gepresenteerd met hun levensverhalen. Teunard van der Linden overhandigde het eerste exemplaar aan de burgemeester, die het vervolgens doorgaf aan nabestaande en auteur Jan Norg. Güven Polat, directeur van de Duitse stichting Lagerhaus ‘G’, was ook aanwezig en sprak enkele woorden. Hij bood de gemeente een gedenkstuk uit het Lagerhaus aan: een stuk van de treinrails waarover de goederenwagons zijn gereden die de verzetslieden naar het KZ Neuengamme brachten. De plek waar de meesten van hen hun dood vonden.
Herdenkingswandeling langs de adressen
Na een gezamenlijke lunch vertrokken de ruim honderdvijftig aanwezigen in groepen voor een wandeling langs de adressen waar de zestien Struikelstenen zijn gelegd. Bij elk huis werd stilgestaan bij de persoon die daar ooit woonde. Alle zestien families waren hierbij vertegenwoordigd.
Verhalen van moed en verzet
De zestien mannen die herdacht worden, waren actief in het verzet. Twee van hen, Gerrit Schuil en Gerben Oswald, pleegden een aanslag op een Nederlandse politiechef en werden in 1944 gefusilleerd. De andere veertien mannen werden tijdens een razzia in januari 1945 opgepakt, onder meer vanwege hun betrokkenheid bij de illegale pers, en naar KZ Neuengamme gedeporteerd.
Met de plaatsing van deze Struikelstenen wil Harlingen blijvend stilstaan bij de moed van deze inwoners, het verdriet van hun families die hen moesten missen, en bij het belang van de verdediging van vrijheid en de universele rechten van de mens. Het project maakt deel uit van het programma rondom 80 jaar vrijheid.