Anton Wachterprijs 2018 met schrijfwedstrijd en literaire avond

Anton Wachterprijs 2018 met schrijfwedstrijd en literaire avond

Op zaterdag 10 november 2018 wordt de Anton Wachterprijs voor de 20ste keer uitgereikt in de geboortestad van Simon Vestdijk. De Anton Wachterprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de schrijver van het beste Nederlandstalige literaire romandebuut. De prijsuitreiking vindt plaats in de Grote Kerk van Harlingen en bestaat uit een geldbedrag van €2000,- en een replica van het beeldje van Anton Wachter. De prijs wordt aangeboden door de Stichting Centraal Comité 1945 en de gemeente Harlingen De sluitingsdatum voor het inzenden van de debuten was op 1 juli jl. Er zijn ruim 130 titels ingezonden. Een speciale vakjury beoordeelt de komende periode de inzendingen. 

Terug tot Anton Wachter

In deze jubileumeditie- die samenvalt met Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018-  staat het thema ‘Terug tot Anton Wachter’ centraal. Bijzonder aan deze editie is de organisatie van een literaire avond, waar de winnaars van de vorige edities voor zijn uitgenodigd. Een groot aantal schrijvers heeft zich al aangemeld. De literaire avond wordt georganiseerd in samenwerking met Lân van Taal en de Vestdijkkring.

Schrijfwedstrijd

Daarnaast is er een schrijfwedstrijd uitgeschreven voor leerlingen van de RSG Simon Vestdijk. De ingezonden verhalen worden gebundeld in een boekwerkje.

Ina Dammanprijs

Naast de uitreiking van de Anton Wachterprijs, volgt eveneens de uitreiking van de, door de Vestdijkkring ingestelde, Ina Dammanprijs, plaats.

Over de Anton Wachterprijs

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut naar oordeel van een vakjury, en wordt toegekend aan een veelbelovend auteur waarvan in de afgelopen twee jaar een opmerkelijk Nederlandstalig prozadebuut is verschenen. In aanmerking komen de literaire prozadebuten uit Nederland en Vlaanderen. De Anton Wachterprijs dient als stimulans voor de wording van literair talent en is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk. (Harlingen 17 oktober 1898, 23 maart 1971, Utrecht. Prijzen: P.C. Hooft-prijs; Nominaties: Nobelprijs voor Literatuur. Beïnvloed door: Franz Kafka, Fjodor Dostojevski, James Joyce) Literaire non-fictie, literaire thrillers, jeugdliteratuur en bundeling van columns worden niet door de jury beoordeeld. De jury bestaat uit Geart de Vries (voorzitter), Joke Linders-Nouwens, Marja Pruis, Kees ’t Hart en Gerbrand Bakker.