Brandweeroefening bij TanQyou

Brandweeroefening bij TanQyou

Donderdagavond, 16 mei om 19:00 uur vond er een brandweeroefening plaatst bij het TanQyou tankstation in Franeker. De oefening diende om meer ervaring te krijgen in situaties met brandbare vloeistoffen.

Donderdagavond is er een noodsituatie gesimuleerd waarbij er een tankwagen de ondergrondse brandstoftanks van het tankstation trachtte bij te vullen. Tijdens het vullen werd een andere bezoeker onwel achter het stuur en heeft de tankwagen en de bestuurder ervan geraakt. Hierdoor raakte er een slang beschadigd waardoor er een hoog risico op brand ontstond en de brandweer met hoge prioriteit moest uitrukken. Uiteraard waren de slachtoffers en de tankwagen niet echt en zaten er geen brandbare vloeistoffen in de tankwagen. “De oefening is soepel verlopen.” – Aldus Gosse van de brandweer.


Na de oefening gaf Jan Harmen Akkerman (directeur van TanQyou) uitleg over alle veiligheidssystemen welke betrekking hebben op een onbemand tankstation. Vervolgens trok de brandweer zich terug naar de kazerne om de oefening na te bespreken.

“Wij hebben al jaren een goede relatie met de brandweer in Franeker, daarom vinden we het erg belangrijk om zo nu de dan wat terug te doen.” – Aldus Jan Harmen Akkerman. Vorig jaar vond er ook een oefening plaats waarbij een persoon onwel was geworden in de Wash ’n Go naast het tankstation. Hierbij stond de volledige wasstraat blauw van de rook en moest de dummy op een brancard geëvacueerd worden.