Brouwerij Het Brouwdok gaat in zee mee Tall Ship Artemis

Brouwerij Het Brouwdok gaat in zee mee Tall Ship Artemis

Als begin augustus Tall Ship Artemis de haven van Harlingen binnenloopt, wacht haar een bijzonder onthaal. Bierbrouwers Gerard Ypenga en Johan ten Hoor van Het Brouwdok verwelkomen de zeilers met hun ambachtelijk gebrouwen bier. Daarmee geven ze het startsein aan een unieke samenwerking tussen twee Harlinger partijen bij Harlingen Sail 2018.

“Als je na dagen of weken op zee een haven aandoet met een eigen bierbrouwerij, vergeet je dat nooit meer”, vertelt Johan. Hij is mede-eigenaar van Het Brouwdok en kenner bij uitstek van Tall Ships wereldwijd. Hij werkt nog regelmatig aan boord van schepen en gaat soms zo vanuit de mast Het Brouwdok in. Hij weet wat een brouwerij op de haven betekent: “Je zeilt als het ware voor dat éne biertje. Wij willen dan ook beslist op de haven blijven zitten.”

Zeilen en bier

Jan Bruinsma van Tall Ship Artemis kan dit als geen ander beamen. Als kapitein heeft hij heel wat tochten op zee gevaren. “Als al het werk gedaan is en de gasten zijn tevreden van boord gegaan, dan smaakt dat welverdiende biertje heerlijk. We hebben hier in de vloot zelfs een speciale naam voor: een ‘anleger’ noemen we zo’n biertje na afloop van een zeilreis”

Bier en zeilen hebben dus zeker met elkaar te maken. Gerard vult daar graag op aan: “Van oudsher nam men bier mee aan boord van schepen. Alcohol werkt desinfecterend en zorgde ervoor dat het bier op zee goed bleef. De bemanning van een schip had onderweg aan boord genoeg te drinken, zonder ziek te worden. Met gewoon water lukte dat niet.”

Het Brouwdok voor groter publiek

Gerard is fulltime aan het werk als eigenaar en bierbrouwer van Het Brouwdok. Enthousiast vertelt hij over de ambitieuze plannen om de productie van 400 liter per week te verhogen naar 2000 liter. Hij verheugt zich op de Tall Ships Races die dit jaar naar Harlingen komen. “Harlingen Sail is voor ons een ijkpunt.” zo vertelt Gerard. “Het is een geweldige kans om het grote publiek kennis te laten maken met onze bieren.”

Het Brouwdok bier is dan ook niet te missen tijdens Harlingen Sail 2018. Door de prachtige samenwerking tussen Het Brouwdok en Tall Ship Artemis zal het bier niet alleen in het proeflokaal op de haven te verkrijgen zijn. Ook Tall Ship Artemis heeft het enige echte Harlinger bier op de tap tijdens vaartochten en bij Open Schip.

Harlingen Sail moet je proeven

Een optimale maritieme belevenis: dat ervaren bezoekers van Harlingen Sail straks bij het proeven van het pure bier van Het Brouwdok op A-klasse Tall Ship Artemis. “Er zijn nog enkele vaarten beschikbaar. Dus liefhebbers van zeilen en bier moeten er gauw bij zijn”, sluit Jan Bruinsma af. Zij kunnen zich melden bij de organisatie van Harlingen Sail of bij rederij Tallship Company.