Cultuurcentrum in de maak

Cultuurcentrum in de maak

De gemeente Harlingen doet onderzoek naar een mogelijke samenwerking tussen de bibliotheek, het Hannemahuis en boekhandel van der Velde. De ambitie is om het Hannemahuis en de bibliotheek aan elkaar te verbinden en zo een cultuurcentrum te realiseren op de Voorstraat.

Plannen voor een cultureel centrum

De gemeente Harlingen werkt al enige tijd aan plannen om de bibliotheek en het museum samen te brengen. Museum het Hannemahuis en de bibliotheek hebben aangegeven kansen te zien in een vernieuwende samenwerking met een boekhandel en dat onder één dak. Boekhandel Van der Velde ziet eveneens grote meerwaarde in deze samenwerking.

Wethouder Kuiken: “Het college ziet meerwaarde in het plan omdat het cultuurcentrum een culturele impuls aan onze binnenstad kan geven. En dat partijen die onderdeel uitmaken van het cultuurcentrum elkaar kunnen versterken. Daarnaast zorgt het voor reuring en dynamiek in ons winkelcentrum, en dat is precies wat we graag willen”.

Gesprekken met Wim Smits

Om het culturele centrum mogelijk te maken, heeft de gemeente ook het oog laten vallen op het pand van Wim Smits dat gesitueerd is tussen het Hannemahuis en de bibliotheek. Het pand zou straks de centrale entree moeten gaan vormen naar het cultuurcentrum. De gemeente heeft ondertussen meerdere gesprekken met Wim Smits gevoerd over de plannen. Daarnaast is de gemeente samen met Smits aan het kijken naar een alternatieve locatie voor de fotografiewinkel aan de Voorstraat.

Smits: “Het is jammer dat er nog steeds geruchten gaan over het verdwijnen van mijn winkel uit Harlingen. Dat gaat ook ten koste van mijn klandizie. Ik wil dan ook benadrukken dat dit niet klopt. Mijn winkel gaat niet verdwijnen uit de Voorstraat.”

Smits vervolgt: “Dat een zoektocht naar de perfecte oplossing voor mijn winkel tijd kost en ingewikkeld is, maakt het voor mij natuurlijk alleen maar lastiger. Samen met de gemeente werken we hard aan deze oplossing. Ik heb op dit moment al een ander pand op het oog en ik ben met de gemeente in gesprek om goede afspraken te maken over een verhuizing en alles wat daarbij komt kijken”.

Wethouder Kuiken: “Het is voor mij heel belangrijk dat de plannen niet ten koste gaan van de fotografiezaak van Smits, we zullen alles op alles zetten om samen met Smits een goede nieuwe plek te vinden in het stadshart van Harlingen”.

Hoe nu verder

De gemeente Harlingen werkt eraan om dit najaar de gemeenteraad te laten besluiten over de oprichting van het cultureel centrum. De planning is er op gericht in 2018 het centrum te openen.