F-16’s werpen bommen af op de Vliehors Range

F-16’s werpen bommen af op de Vliehors Range

Van 12 februari tot en met 16 februari 2018 trainen F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht in het afwerpen van bommen met explosieve lading op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. In deze periode worden bommen van het type MK82 (500 ponders) afgeworpen.

De vluchten vinden plaats in de ochtend en de middag, met uitzondering van vrijdagmiddag. Het trainen in het afwerpen van bommen is een belangrijk onderdeel van het oefenprogramma en is noodzakelijk waar het gaat om de inzetbaarheid van onze jachtvliegers. Dit belang wordt nog eens onderstreept door de huidige inzet van Nederlandse F-16’s boven Irak en Oost-Syrië waar zij in coalitieverband deelnemen aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Sinds januari dit jaar helpen de jachtvliegtuigen wekelijks de grondtroepen in hun missies. Tijdens die missies werden wapens ingezet.De Vliehors Range

De Vliehors Range bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland en bestrijkt een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor vliegtuigen: bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen. Tijdens oefeningen is de Vliehors Range op Vlieland voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en bij oefening voorzien van rode vlaggen. Bij deze trainingsvluchten richt het Bureau Geluidhinder van de Koninklijke Luchtmacht op Texel meetposten in, waarbij de geconstateerde weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend zijn voor het kunnen uitvoeren van de geplande oefeningen. Deze mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Meer informatie

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor klachten kunt u eveneens terecht op de website van Defensie.