Gemeente Harlingen biedt reanimatiecursus aan alle inwoners 

Gemeente Harlingen biedt reanimatiecursus aan alle inwoners 

De Gemeente Harlingen biedt gratis reanimatiecursussen aan voor inwoners van de gemeente Harlingen. De cursussen worden binnenkort gehouden om een stijging te realiseren in het aantal reanimatie-burgerhulpverleners in de gemeente. Zij worden opgeroepen bij een reanimatiesituatie in de buurt.

Vorig jaar zijn er in de gemeente al werkgroepen gestart om het aantal reanimatie-burgerhulpverleners en aangemelde AED’s bij het oproepsysteem van HartslagNu in kaart te brengen en hier een stijging in te realiseren. Reanimatie-burgerhulpverleners worden door het systeem van HartslagNu opgeroepen bij een reanimatiesituatie in de buurt. Via een app of SMS worden zij dan óf naar het slachtoffer gestuurd of eerst langs een AED en dan naar het slachtoffer. Zo kunnen zij de tijd overbruggen van de professionele hulpdiensten. De burgerhulpverleners zijn namelijk binnen de cruciale 6 minuten bij het slachtoffer waardoor zij hét verschil kunnen maken.

Gemeente en organisaties bundelen krachten

De reanimatiecursussen worden gegeven in samenwerking met KNV EHBO Harlingen, Lips Educatie en Stichting Fryslân Hartveilig. Een stijging in reanimatie-burgerhulpverleners is van groot belang. In een aantal wijken in Harlingen moet hier nog flink aan gewerkt worden.

Wethouder Hein Kuiken is blij met de samenwerking tussen de gemeente Harlingen en Stichting Fryslân Hartveilig en heeft zich al opgegeven voor de training burgerhulpverlener. “Dagelijks overlijden 35 mensen in Nederland door de gevolgen van een harstilstand. Bij 75% van de gevallen is er iemand in de buurt, maar lang niet iedereen weet wat hij moet doen. Ik vind het belangrijk om het verschil te kunnen maken, want de kans op overleven na een harststilstand wordt elke minuut 10% kleiner”.

Je moet er sterk voor in de schoenen staan

Wanneer de inwoners de reanimatiecursus gedaan hebben, wordt er verwacht dat zij zich aanmelden als reanimatie-burgerhulpverlener bij het oproepsysteem van HartslagNu. Dan kunnen zij de buurtbewoners helpen wanneer het echt nodig is. “Een reanimatie is een heftige gebeurtenis en aanmelden als burgerhulpverlener is dan ook iets om goed over na te denken. Je moet er sterk voor in je schoenen staan” zegt voorzitter van Stichting Fryslân Hartveilig Erwin Duursma.

Aanmelden voor de cursus

Aanmelden voor de reanimatiecursus kan via www.fryslanhartveilig.frl/harlingen. Iedereen is welkom, de gemeente en organisaties roepen op om vooral niet alleen te komen. De exacte datum en locatie worden binnenkort bekend gemaakt. Voor meer vragen over de cursus kunnen inwoners van Harlingen contact opnemen met Lips Educatie of KNV EHBO Harlingen.

Foto: Kees van Ingen is ook reanimatie-burgerhulpverlener in Harlingen