Gouden schip vaart over het Franekereind in Harlingen

Gouden schip vaart over het Franekereind in Harlingen

Op vrijdagavond 13 april 2018 is er een spectaculaire projectie te zien van het zeventiende-eeuwse VOC-museumschip de Halve Maen op het Franekereind in Harlingen.

Rond zonsondergang begint het spektakel. Hugo ter Avest, (conservator Hannemahuis) en Kim-Lian van der Meij nemen het publiek mee in de geschiedenis. Een fontein begint naar alle kanten water omhoog te spuiten. Met een lichtstraal wordt het bewegende water beschenen. Hierop verschijnt de animatie van een schip. Vanaf de kade lijkt het alsof het gouden VOC-schip op het publiek afstormt.Nationale Museumweek

Het evenement maakt deel uit van de Nationale Museumweek. Elk jaar vragen zij om aandacht voor het ,,goud’’ dat in de Nederlandse musea ligt. Drie plekken worden uitgelicht, waaronder Harlingen. ,,Vanwege Culturele Hoofdstad wilden we beslist een Friese bestemming kiezen’’, zegt Chris Jansen van de Museumvereniging. Donderdagavond is de generale repetitie en ook op zaterdag- en zondagavond is de projectie te zien aan het Franekereind in Harlingen.

3-D projectie van het VOC-museumschip de Halve Maen in Hoorn in 2014. Foto: Jorrit Lousberg (LC)